Свет

Нетанјаху путује у Вашингтон: Састанак са Бајденом 23. јула

Сусрет двојице лидера раније је најављиван за понедељак, али, по свему судећи, разлог за одлагање сусрета је Бајденова инфекција корона вирусом
Нетанјаху путује у Вашингтон: Састанак са Бајденом 23. јула© Jack Guez -Pool/Getty Images

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху састаће се у уторак у Вашингтону са председником САД Џозефом Бајденом, саопштено је из кабинета председника владе Израела.

Сусрет двојице лидера раније је најављиван за понедељак, али, по свему судећи, разлог за одлагање сусрета је Бајденова инфекција корона вирусом, преноси "Тајмс оф Израел".

Из кабинета израелског премијера је наведено да ће Нетанјаху у понедељак ујутро полетети у Вашингтон, уместо вечерас.

Нетанјахуова посета САД долази у тренутку интензивирања сукоба Израела са јеменским побуњеницима Хутима, који нападају циљеве у Израелу у знак солидарности са Палестинцима у Појасу Газе.

Као одговор на напад Хута на Тел Авив изведен у петак, израелско ратно ваздухопловсто у суботу је извело напад на луку Ходејда у Јемену, која је под контролом Хута.

У том израелском нападу погинуле су најмање три особе, а 87 је повређено.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је лука Ходејда, коју су напали израелски борбени авиони, у Јемену коришћена као тачка пријема иранског оружја намењеног за јеменски милитантни покрет Хута.

Нетанјаху је рекао да је напад, око 1.800 километара од израелских граница, подсетник непријатељу да не постоји место које Израел не може да досегне, преноси Ројтерс.

Истовремено, како је изјавио војни портпарол Хута Јахја Саре, Хути неће оклевати да нападну "виталне мете" у Израелу, након израелских напада на луку Ходејду у Јемену, а Врховни политички савет овог покрета саопштио је да ће "ефикасно одговорити" на израелске ваздушне нападе.

image