Свет

Азербејџан предлаже потписивање документа о основним принципима са Јерменијом

Споразум је скоро потпуно готов, али га је немогуће потписати пре него што Јерменија измени свој устав, истакао је председник Азербејџана Илхам Алијев
Азербејџан предлаже потписивање документа о основним принципима са ЈерменијомGetty © Monasse/Getty Images

Азербејџан предлаже да са Јерменијом потпише документ о основним принципима будућег мировног споразума као привремену меру док не усагласе свеобухватнију верзију споразума, изјавио је данас високи азербејџански званичник.

И Јерменија и Азербејџан су више пута понављали да желе да потпишу мировни споразум о окончању сукоба око региона Нагорно-Карабах, пренео је Ројтерс.

Председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је јуче да је текст споразума спреман 80 до 90 одсто, али је поновио да је немогуће потписати га пре него што Јерменија измени свој устав како би уклонила индиректну референцу која се односи на независност Нагорно-Карабаха, што је Јерменија одбила да учини.

Етнички Јермени, становници Карабаха, уживали су дефакто независност од Азербејџана више од три деценије до септембра 2023, када је Азербејџан у муњевитој офанзиви поново преузео ту територију, а око 100.000 Јермена пребегло у Јерменију.

Обе земље су последњих месеци настојале да постигну напредак у постизању мировног споразума, укључујући демаркацију граница, при чему је Јерменија пристала да Азербејџану преда четири спорна погранична села.

Документ о основним принципима могао би се сматрати привременом мером, он чини основу билатералних веза и обезбеђује суседске односе између две земље, рекао је за Ројтерс Хикмет Хаџијев, саветник председника Азербејџан за спољну политику.

Он је додао да би споразум могао да буде потписан до самита о клими КОП29 у Бакуу у новембру.

image