Свет

Зеленски мења плочу? "Украјина ће бити спремна на преговоре, и ако су с Путином"

Изјаве Зеленског нису ништа друго до "игра" за западну публику, којом он жели да се представи као неко ко стреми мирном решењу сукоба, рекао је заменик председника Одбора Државне думе за одбрану Алексеј Журављов
Зеленски мења плочу? "Украјина ће бити спремна на преговоре, и ако су с Путином"Getty © Kent Nishimura/Getty Images

Владимир Зеленски изјавио је да постоји могућност за мировне преговоре са представницима Русије, чак и ако буде морао да преговара с руским председником Владимиром Путином.

Подсетимо, Зеленски је 2022. године потписао декрет којим се изричито забрањују преговори с руским председником.

"Бићемо спремни да заједно са нашим партнерима разговарамо са представницима Русије. А да ли је у питању Путин или није – каква је разлика? Ако желимо да окончамо рат – а имамо сву снагу да то урадимо – и ако је свет уједињен око Украјине , разговараћемо са онима који одлучују о свему у Русији", рекао је Зеленски у интервјуу за британски Би-Би-Си.

Према речима Зеленског, Кијев ће бити спреман да преговара ако план за преговоре "буде спреман до следећег самита о Украјини и ако Русија буде спремна да преговара на његовим основама", преносе РИА Новости.

Досадашњи "мировни" самити о Украјини који су организовани под покровитељством запада заснивали су се на тзв. мировном плану Зеленског, који између осталог захтева да се Кијеву поврате све територије чији су се становници одлучили за сједињење с Руском Федерацијом, и да се руско лидерство добровољно подвргне суђењу за наводне ратне злочине.

Москва је одбацила тзв. мировни план Зеленског, рекавши да је он одвојен од стварности.

Руски председник је средином јуна истакао да би преговори могли да почну ако Кијев повуче своје трупе са нових руских региона, Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсона и Запорожја. Путин је такође истакао да би Кијев морао званично званично да се одрекне од чланства у НАТО-у. 

Канцеларија Зеленског одбацила је Путинове предлоге.

Зеленски је у интервјуу за Би-Би-Си такође напоменуо да су украјинске снаге у тешкој ситуацији и да трпе велике губитке. 

"Знам колико људи губимо сваки дан, нажалост, ове промене нису у позитивном правцу", рекао је Зеленски.

Реагујући на изјаве Зеленског о могућности преговора с Русијом, заменик председника Одбора Државне думе за одбрану Алексеј Журављов је за РИА Новости рекао да то није ништа друго до "игра" за западну јавност, којом Зеленски жели да покаже да наводно тежи мирном решењу сукоба.

"По мом мишљењу, ово није ништа друго до још једна игра за публику, наравно, западну. Зеленски тиме жели да покаже да тежи мирном решењу, и да наведе Русију да одустане од похађања његовог псеудо-самита. Немамо ни о чему да разговарамо с њим, који није легитиман. Његов председнички мандат је одавно истекао, а капитулацију може потписати и неко од генерала, као што је био случај с Хитлеровом Немачком", рекао је Журављов.

Кијев је претходно поручио да би Москва могла да буде позвана на самит у Швајцарској, где би јој био представљен украјински план за "праведан мир" који је подржала "међународна заједница". Москва је рекла да би позив највероватније био покушај обмане.

image