Свет

Упитан улазак Шведске у НАТО: Одбијају да изруче гуленисте Турској

Турска је поставила низ захтева како би одобрила захтев Шведске за чланство у НАТО-у, а један од њих је предаја десетак држављана које Турска сматра за терористе
Упитан улазак Шведске у НАТО: Одбијају да изруче гуленисте Турскојwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya

Двоје турских држављана који се налазе у Шведској и чије хапшење захтева Анкара не могу бити изручени Турској, рекао је јавни тужилац те скандинавске државе.

Турска је поставила низ захтева како би одобрила захтев Шведске за чланство у НАТО-у, а један од њих је да Шведска мора да преда десетак држављана које Турска сматра за терористе.

Представници Шведске и Турске састали су се 5. октобра како би преговарали о шведској пријави за чланство, а Турска је том приликом поновила захтев за изручење одређених особа које они сматрају терористима, а који су добили заштиту у Шведској, преносе локални медији.

Према информацијама листа "Експресен", мишљење јавног тужиоца односи се на двоје људи који су поменути током тог састанка, које Турска оптужује за везе са покретом Хизмет Фетулаха Гулена. Анкара ту организацију сматра одговорном за покушај пуча из лета 2016. године.

Шведско јавно тужилаштво сматра да по шведском закону ова два човека нису починила кривично дело, као и да обојица ризикују прогон у својој земљи. Правобранилаштво такође не сматра да су судски поступци против њих неопходни.

Шведска, Финска и Турска постигле су споразум крајем маја, којим су се две нордијске земље обавезале да ће узети у обзир турске захтеве за исручење особа које Анкара сматра терористима, као и да ће обуставити подршку групама попут Радничке партије Курдистана (ПКК) и њима блиским групама сиријских Курда.

image