Свет

Бајден се повлачи из председничке трке; Огласила се Камала Харис

Харисова је рекла да је почаствована
Бајден се повлачи из председничке трке; Огласила се Камала Харис© Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

Садашњи председник Џозеф Бајден рекао је да повлачи своју кандидатуру за председничке изборе у САД у новембру.

"Верујем да је у најбољем интересу моје странке и земље да се повучем и да се фокусирам искључиво на испуњавање својих дужности председника САД до краја мог мандата", навео је Бајден у саопштењу, преноси "Вашингтон пост".

Бајден је у саопштењу додао да ће се обратити нацији касније током недеље, када ће изнети више детаља. Камала Харис је рекла да се неће обраћати јавности пре него што то уради Бајден, рекли су извори за Си-Ен-Ен.

Председник Демократског националног комитета (ДНЦ) саопштио је да ће странка ускоро објавити наредне кораке на путу номиновања демократског председничког кандидата.

Подршка Харисовој

Бајден је у новој поруци на друштвеној мрежи Икс рекао да нуди своју пуну подршку да Камала Харис буде кандидат демократа у председничкој трци.

"Демократе, време је да се ујединимо и победимо Трампа. Урадимо то", написао је Бајден.

Огласила се Харисова

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је данас да је "почаствована" што је добила подршку председника Џозефа Бајдена и нагласила да намерава да освоји демократску номинацију за председника.

То је прва јавна изјава Харисове након што је Бајден објавио да се повлачи из кампање за реизбор, пренео је Си-Ен-Ен.

"Почаствована сам што имам подршку председника и моја намера је да освојим ову номинацију", навела је Харисову, саопштио је штаб кампање Бајдена и Харисова.

Бајден је наводно разговарао са Харисовом пре објаве да одустаје од председничке трке, пренео је Ен-Би-Си, позивајући се на добро обавештен извор.

"Бајден је понудио своју "пуну подршку" да Харис буде кандидаткиња Демократске странке", рекао је извор.

Бил и Хилари Клинтон подржали су Камалу Харис као демократског кандидата на предстојећим изборима.

"Част нам је што можемо да се придружимо председнику у подршци потпредседници Харис и учинићемо све што можемо да је подржимо", наводи се у заједничком саопштењу Клинтонових, преноси Си-Ен-Ен.

Бивша председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси поздравила је данас одлуку председника САД Џозефа Бајдена да одустане од реизбора на ту позицију, називајући је патриотском.

"Његове визије, вредности и лидерство чине га једним од најважнијих председника у америчкој историји", оценила је Пелоси.

У њеној објави је, међутим, изостала подршка Камали Харис као могућем демократском кандидату.

Џонсон позвао Бајдена на оставку

Како су пренеле РИА Новости, председник Представничког дома позвао је Бајдена да одмах поднесе оставку.

"Ако Џозеф Бајден није способан да се кандидује за председника, није способан ни да служи као председник. Мора одмах да поднесе оставку јер 5. новембар не може доћи довољно брзо", навео је Џонсон у саопштењу.

Оценио је да "Камала Харис неће бити ништа бољи кандидат од њега".

"Изгледи странке сада нису ништа бољи са потпредседницом Камалом Харис, која је сувласница катастрофалних неуспеха политике Бајденове администрације", поручио је Џонсон, преноси "Гардијан".

Додао је да је Харис, као друга у командном ланцу, била саучесник "не само у уништавању америчког суверенитета, безбедности и просперитета, већ и у највећем политичком заташкавању у историји САД".

"Она је боље од било кога знала за његову неспособност да служи", нагласио је Џонсон.

Он је окарактерисао Демократску странку као "недемократску", наводећи да је Бајден својим одустајањем "поништио гласове више од 14 милиона Американаца који су га изабрали за кандидата демократа за председника".

Роберт Кенеди Млађи: Процес за номиновање новог кандидата да буде отворен

Независни председнички кандидат Роберт Ф. Кенеди Млађи поздравио је данас одлуку председника САД Џозефа Бајдена да одустане од кампање за реизбор и позвао Демократску странку да номинује Бајденову замену путем "отвореног процеса".

Кенеди, бивши демократа, изјавио је да се нада да ће Демократска странка "користити неутрално гласање" да изабере најјачег кандидата да победи републиканског председничког кандидата Доналда Трампа, пренео је Си-Ен-Ен.

Кенеди је критиковао партијско вођење примарног процеса.

"Позивам Демократску странку да се врати својој традиционалној посвећености демократији и да то илуструје отвореним процесом", навео је Кенеди.

Према његовим речима, Бајденово "прогресивно погоршање" поткопало је његову кандидатуру.

Подсетимо, више утицајних демократских политичара, наводно укључујући и бившег председника САД Барака Обаму и бившу председницу представничког дома Ненси Пелоси, али поједини велики донори демократске странке, придружили су се позивима Бајдену да одустане од кандидатуре након његовог катастрофалног наступа током ТВ дебате с републиканским кандидатом Доналдом Трампом. 

Током дебате, актуелни председник је више пута губио ток мисли, мешао речи и бројеве и мучио се да заврши реченице.

Анкета коју су спровели АП и Национални центар за истраживање јавног мњења Универзитета у Чикагу (НОРЦ) показала је да скоро две трећине демократа широм земље жели да Бајден одустане од кандидатуре.

image