Свет

Реакције из Русије на Бајденово повлачење: "Бајден створио проблеме, а сад бежи"

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова позвала је на истрагу о "завери" америчких медија и политичких кругова, који су скривали право стање америчког председника
Реакције из Русије на Бајденово повлачење: "Бајден створио проблеме, а сад бежи"Getty © Mark Kolbe/Getty Images

Након што се амерички председник Џозеф Бајден повуче из изборне трке, требало би да уследи истрага о дослуху америчких медија и политичара који су скривали право стање његовог менталног здравља, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Џозеф Бајден је данас најавио да ће одустати од трке за реизбор, и истом приликом подржао своју потпредседницу Камалу Харис за кандидата демократа.

"Следећи корак након Бајденове писане изјаве о повлачењу из изборне трке требало би да буде истрага о завери америчких медија и политичких кругова, који су скривали право стање његовог психичког стања, манипулишући јавним мњењем", написала је она на свом Телеграм каналу.

Она је у емисији "Соловјев УЖИВО" напоменула да се из саопштења америчког председника не може видети да ли је он лично донео одлуку да се повуче, или је она донета уместо њега, преносе РИА Новости.

Захарова је такође напоменула да се Москва не меша ни у изборе у САД, нити у њихов унутрашњи живот, те да сами треба да разумеју своју историју.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се прати шта се даље дешава током предизборне кампање у Сједињеним Државама.

"До избора је остало још четири месеца, а ово је доста времена, током којег се много тога може променити и треба да пазимо шта ће се даље дешавати", рекао је он.

Такође, истакао је и да су приоритети Русије остваривање циљева специјалне војне операције, а не резултати избора у САД.

Председавајући Државне думе Вјачеслав Володин је, реагујући на вести да ће се Бајден повући из председничке трке, изјавио да Џозеф Бајден створио проблеме широм света, а да сада "бежи".

"Бајден је створио проблеме широм света и у својој земљи, Сједињеним Државама, и видевши да неће бити изабран, бежи не чекајући изборе", рекао је он новинарима.

Володин је додао да би Бајден требало да "одговара" за своје потезе као председник САД.

"Он мора да одговара за разорни рат у Украјини , политику санкција против Русије и других земаља", рекао је он новинарима.

Први заменик председника Комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Чепа рекао је за РИА Новости да је победа Доналда Трампа на предстојећим изборима у САД сада све очигледнија.

"Биће конкуренције међу демократама, што ће додатно ослабити странку на изборима. По свему судећи, Трампова победа постаје све очигледнија. И Представнички дом и Сенат ће завршити у рукама републиканаца", рекао је Чепа.

Посланик у Државној думи Султан Камзајев рекао је за РИА Новости да би Бајден требало да се подвргне суђењу на војном трибуналу због својих потеза.

"Верујем да када се Бајденов председнички мандат заврши, он треба да се суочи са суђењем на Међународном војном суду за војне акције покренуте последњих година", рекао је он.

image