Свет

Западни лидери реагују на Бајденово повлачење из председничке трке

Председник САД најавио је да повлачи своју кандидатуру и истом приликом подржао Камалу Харис као демократског кандидата
Западни лидери реагују на Бајденово повлачење из председничке тркеGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

Западни лидери реаговали су данас на одлуку америчког председника Џозефа Бајдена да одустане од кампање за реизбор, изражавајући поштовање за ту одлуку и истичући његове заслуге током обављања председничке функције.

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да одлука председника САД Џозефа Бајдена да одустане од кандидатуре за реизбор заслужује признање и похвалио његова достигнућа, укључујући, како је навео, јачање војног савеза НАТО-а.

"Џо Бајден је постигао много: за своју земљу, за Европу, за свет", написао је Шолц на платформи Икс. Он је додао да је захваљујући Бајдену трансатлантска сарадња блиска, НАТО "јак", а да су САД "добри и поуздани партнери Немачке".

"Његова одлука да се више не кандидује заслужује признање", нагласио је Шолц

Британски премијер Кир Стармер рекао је да поштује одлуку председника САД Џозефа Бајдена да одустане од реизбора и истакао да се радује сарадњи са њим током остатка његовог председничког мандата.

Стармер је истакао да је Бајден одлуку донео на основу онога што верује да је у најбољем интересу народа Америке.

Норвешки премијер Јонас Гар Стере рекао је да поштује Бајденову одлуку да одустане од кампање за реизбор. Стере је изјавио за норвешки јавни емитер НРК да је Бајден један од најистакнутијих америчких политичара током неколико деценија и председник који је спровео неколико важних реформи.

Чешки премијер Петр Фијала изјавио је да данашња Бајденова одлука представља одговоран и лично тежак корак, али утолико вреднији.

"То је несумњиво одлука државника који је служио својој земљи деценијама", написао је Фијала на Иксу.

Пољски премијер Доналд Туск изјавио је данас да је Бајден донео многе тешке одлуке захваљујући којима су Пољска, САД и свет постали "безбеднији", а "демократија јача".

"Знам да сте били вођени истим принципима када сте објавили своју најновију одлуку. Могуће најтежу у Вашем животу", написао је Туск на Иксу.

Израелски председник Исак Херцог захвалио је Бајдену на његовом "пријатељству и постојаној подршци" Израелу током његове дуге политичке каријере.

"Као први амерички председник који је посетио Израел у време рата, као добитник израелске председничке медаље части и као прави савезник јеврејског народа, он је симбол нераскидиве везе између наша два народа", написао је Херцог на Иксу.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе захвалио је Бајдену након што је одустао од реизбора на вођству и преданом обављању дужности.

Албанезе је написао на платформи X да савез између САД и Аустралије никада није био јачи и да је посвећен безбедности, демократији и акцијама против климатских промена.

"Хвала вам на Вашем вођству и сталној служби председниче Бајден. Алијанса Аустралије и САД никада није била јача са нашом заједничком посвећеношћу демократским вредностима, међународној безбедности, економском просперитету и климатским акцијама за ову и будуће генерације", навео је Албанезе.

image