Свет

Демократе мењају Бајдена: И Ненси Пелоси подржала кандидатуру Камале Харис

Штаб Демократске партије већ је у кампањи за своју нову кандидаткињу на председничким изборима, иако Бајденово повлачење није још званично извршено
Демократе мењају Бајдена: И Ненси Пелоси подржала кандидатуру Камале ХарисGetty © Andrew Harnik

Након што је актуелни председник Џозеф Бајден рекао да повлачи своју кандидатуру за председничке изборе у САД у новембру, не престају да стижу реакције са свих страна света.

Иако се Бајден још није формално повукао из изборне трке, Демократска странка се већ припрема да га замени Камалом Харис.

Бивша председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси подржала је потпредседницу САД Камалу Харис за председничку кандидатуру.

У својим првим јавним изјавама откако је Бајден објавио да напушта председничку трку, Харис није коментарисала сопствену председничку кандидатуру.

Харис је рекла и да се Бајден, иако је желео да буде присутан на овом догађају, још опоравља од ковида и да је сада боље. Она је додала да је Бајден, у једном мандату, урадио више од многих председника у два мандата.

  • 22. јул 2024 • 20:58

    20:58

    Председников лекар: Бајден се скоро потпуно опоравио од короне

    Доктор Кевин О'Конор, лекар актуелног америчког председника, саопштио је да су се симптоми вируса корона готово потпуно повукли, као и да се Џозеф Бајден осећа добро након што је примио десету дозу лека "паксловид". 

    "Његов пулс, крвни притисак, брзина дисања и температура остају у нормалним вредностима. Сатурација је добра, плућа су му чиста. Председник наставља да обавља све своје председничке дужности", навео је О'Конор.

  • 20:34

    Бајден одржао онлајн састанке о националној безбедности

    Амерички председник Џозеф Бајден одржао је онлајн састанке са званичницима задуженим за безбедност, саопштила је Бела кућа, а преносе "РИА Новости".

    "Бајден је добио информације о националној безбедности од помоћнице председника и саветника за унутрашњу безбедност Лиз Шервуд-Рендал. Осим тога, председник је обавештен о националној безбедности од свог саветника Џејка Саливана. Оба брифинга су одржана виртуелно", саопштено је из прес-службе Беле куће.

  • 20:29

    Конгресменка из Колорада тражи доказ да је Бајден жив

    Републиканска конгресменка из Колорада Корин Боуберт затражила је у објави на друштвеној мрежи Икс доказ да је председник САД Џозеф Бајден жив.

    Након објаве да се повлачи из изборне трке за првог човека Америке, Боуберт је, уз временски рок који је поставила, навела да тражи доказ да је Бајден жив као и да би он требало да "стане испред камере и докаже да је свестан да се повукао". 

  • 19:44

    Ненси Пелоси подржала Харис

    Бивша председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси подржала је потпредседницу САД Камалу Харис за председничку кандидатуру.

    "Са огромним поносом и неограниченим оптимизмом за будућност наше земље подржавам потпредседницу Камалу Харис за председника Сједињених Држава", навела је Пелоси у саопштењу.

    Она је додала да је њена подршка Харис званична, лична и политичка.

    "Званично, видела сам снагу и храброст Камале Харис као борца за радничке породице, посебно у борби за право жене на избор. Лично познајем Камалу Харис деценијама као укорењену у јаким вредностима, вери и посвећености јавној служби. Политички, немојте погрешити: Камала Харис као жена у политици је бриљантно проницљива и имам пуно поверења да ће нас она одвести до победе у новембру", навела је Пелоси.

  • 19:34

    Макрон поздравља Бајденову "храбру одлуку"

    Француски председник Емануел Макрон данас је упутио писмо председнику САД Џозефу Бајдену у којем му је честитао на храбрости и одговорности због одлуке да се повуче из изборне трке.

    Не предвиђајући исход новембарских избора, Макрон је изразио наду у очување историјских односа две земље, преноси Бфмтв.

  • 18:38

    Дан након што је покренула кампању, Харис путује у Делавер

    Потпредседница САД Камала Харис отпутоваће у Вилмингтон у савезној америчкој држави Делавер, дан након што је покренула своју кампању за председничку номинацију пошто је председник Џо Бајден изашао из изборне трке, саопштила је Бела кућа.

    "Ово је први цео дан наше кампање, тако да касније идем у Вилмингтон, Делавер да се поздравим са особљем у штабу. Један је прошао, још 105 је пред нама. Заједно ћемо победити", написала је Харис на платформи Икс.

  • 18:03

    Харис није коментарисала своју кандидатуру, захвалила Бајдену на служби нацији

    Потпредседница Камала Харис рекла је на пријему за спортисте у Белој кући да је листа достигнућа председника Џозефа Бајдена "без премца у модерној историји", преноси АП.

    У својим првим јавним изјавама откако је Бајден објавио да напушта председничку трку, Харис није коментарисала сопствену председничку кандидатуру.

    Харис је рекла и да се Бајден, иако је желео да буде присутан на овом догађају, још опоравља од ковида и да је сада боље. Она је додала да је Бајден, у једном мандату, урадио више од многих председника у два мандата.

    "Сведок сам из прве руке да се сваки дан наш председник Џо Бајден бори за амерички народ. И ми смо веома захвални на његовој службу нашој нацији", истакла је Харис.

  • 16:47

    Директорка Тајне службе о атентату на Трампа: Оманули смо, преузимам пуну одговорност

    Директорка Тајне службе Кимберли Читл рекла је на саслушању у Конгресу, говорећи о атентату на бившег председника САД Доналда Трампа на изборном скупу у Пенсилванији 13. јула, да је то био "највећи оперативни промашај" ове агенције у више деценија.

    "13. јула смо заказали", додала је Читл истичући да преузима пуну одговорност за пропусте агенције на скупу у Пенсилванији.  

    Опширније читајте у посебној вести

  • 16:34

    Џонсон очекује тужбе због могуће кандидатуре Харисове

    Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон изјавио је да очекује тужбе на државном нивоу због покушаја да потпредседница Камала Харис буде на врху изборне листе демократа.

    Си-Ен-Ен преноси да према мишљењу стручњака за изборно право таква тужба не би имала много изгледа за успех јер формално демократе тек треба званично да потврде свог кандидата на конвенцији почетком августа.

    С друге стране,  Џонсон је за Си-Ен-Ен рекао да је након дугачког процеса Бајдена изабрало 14 милиона људи, и да ће бити "врло интересантно видети да ли ће тзв. странка демократије" негде иза сцене променити то и ставити неког другог на изборну листу, како је нагласио.  

  • 15:46

    Како је Харис провела недељу: Тренерка, десетосатни разговори, молитва и пица

    Док је председник САД Џозеф Бајден одлучивао да се повуче из изборне трке у недељу ујутру, потпредседница Камала Харис имала је више телефонских разговора са њим, пренео је АП позивајући се на добро упућене изворе.

    Харис је била у резиденцији потпредседника у Вашингтону, окружена породицом и сарадницима, а агенција преноси и такве детаље да је носила дуксерицу са капуљачом Универзитета Хауард, тренерку и патике.

    Провела је десет и више сати у недељу позивајући више од 100 партијских лидера, чланова Конгреса, гувернера, лидера радника и лидера организација за заступање и грађанска права. Харис је рекла свима да је захвална што ју је Бајден подржао, али да планирала да сама заради подршку демократа.

    Потпредседница је позвала и свог пастора Амоса Брауна Трећег, који се, заједно са супругом, молио за њу.

    Харис је организовала ручак и вечеру за окупљене помоћнике, а увече се јела пица, преноси АП.

image