Демократе мењају Бајдена: И Ненси Пелоси подржала кандидатуру Камале Харис

Штаб Демократске партије већ је у кампањи за своју нову кандидаткињу на председничким изборима, иако Бајденово повлачење није још званично извршено

Након што је актуелни председник Џозеф Бајден рекао да повлачи своју кандидатуру за председничке изборе у САД у новембру, не престају да стижу реакције са свих страна света.

Иако се Бајден још није формално повукао из изборне трке, Демократска странка се већ припрема да га замени Камалом Харис.

Бивша председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси подржала је потпредседницу САД Камалу Харис за председничку кандидатуру.

У својим првим јавним изјавама откако је Бајден објавио да напушта председничку трку, Харис није коментарисала сопствену председничку кандидатуру.

Харис је рекла и да се Бајден, иако је желео да буде присутан на овом догађају, још опоравља од ковида и да је сада боље. Она је додала да је Бајден, у једном мандату, урадио више од многих председника у два мандата.

22. јул 2024 • 20:58

Председников лекар: Бајден се скоро потпуно опоравио од короне

Доктор Кевин О'Конор, лекар актуелног америчког председника, саопштио је да су се симптоми вируса корона готово потпуно повукли, као и да се Џозеф Бајден осећа добро након што је примио десету дозу лека "паксловид". 

"Његов пулс, крвни притисак, брзина дисања и температура остају у нормалним вредностима. Сатурација је добра, плућа су му чиста. Председник наставља да обавља све своје председничке дужности", навео је О'Конор.

Бајден одржао онлајн састанке о националној безбедности

Амерички председник Џозеф Бајден одржао је онлајн састанке са званичницима задуженим за безбедност, саопштила је Бела кућа, а преносе "РИА Новости".

"Бајден је добио информације о националној безбедности од помоћнице председника и саветника за унутрашњу безбедност Лиз Шервуд-Рендал. Осим тога, председник је обавештен о националној безбедности од свог саветника Џејка Саливана. Оба брифинга су одржана виртуелно", саопштено је из прес-службе Беле куће.

Конгресменка из Колорада тражи доказ да је Бајден жив

Републиканска конгресменка из Колорада Корин Боуберт затражила је у објави на друштвеној мрежи Икс доказ да је председник САД Џозеф Бајден жив.

Након објаве да се повлачи из изборне трке за првог човека Америке, Боуберт је, уз временски рок који је поставила, навела да тражи доказ да је Бајден жив као и да би он требало да "стане испред камере и докаже да је свестан да се повукао". 

Ненси Пелоси подржала Харис

Бивша председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси подржала је потпредседницу САД Камалу Харис за председничку кандидатуру.

"Са огромним поносом и неограниченим оптимизмом за будућност наше земље подржавам потпредседницу Камалу Харис за председника Сједињених Држава", навела је Пелоси у саопштењу.

Она је додала да је њена подршка Харис званична, лична и политичка.

"Званично, видела сам снагу и храброст Камале Харис као борца за радничке породице, посебно у борби за право жене на избор. Лично познајем Камалу Харис деценијама као укорењену у јаким вредностима, вери и посвећености јавној служби. Политички, немојте погрешити: Камала Харис као жена у политици је бриљантно проницљива и имам пуно поверења да ће нас она одвести до победе у новембру", навела је Пелоси.

Макрон поздравља Бајденову "храбру одлуку"

Француски председник Емануел Макрон данас је упутио писмо председнику САД Џозефу Бајдену у којем му је честитао на храбрости и одговорности због одлуке да се повуче из изборне трке.

Не предвиђајући исход новембарских избора, Макрон је изразио наду у очување историјских односа две земље, преноси Бфмтв.

Дан након што је покренула кампању, Харис путује у Делавер

Потпредседница САД Камала Харис отпутоваће у Вилмингтон у савезној америчкој држави Делавер, дан након што је покренула своју кампању за председничку номинацију пошто је председник Џо Бајден изашао из изборне трке, саопштила је Бела кућа.

"Ово је први цео дан наше кампање, тако да касније идем у Вилмингтон, Делавер да се поздравим са особљем у штабу. Један је прошао, још 105 је пред нама. Заједно ћемо победити", написала је Харис на платформи Икс.

Харис није коментарисала своју кандидатуру, захвалила Бајдену на служби нацији

Потпредседница Камала Харис рекла је на пријему за спортисте у Белој кући да је листа достигнућа председника Џозефа Бајдена "без премца у модерној историји", преноси АП.

У својим првим јавним изјавама откако је Бајден објавио да напушта председничку трку, Харис није коментарисала сопствену председничку кандидатуру.

Харис је рекла и да се Бајден, иако је желео да буде присутан на овом догађају, још опоравља од ковида и да је сада боље. Она је додала да је Бајден, у једном мандату, урадио више од многих председника у два мандата.

"Сведок сам из прве руке да се сваки дан наш председник Џо Бајден бори за амерички народ. И ми смо веома захвални на његовој службу нашој нацији", истакла је Харис.

Директорка Тајне службе о атентату на Трампа: Оманули смо, преузимам пуну одговорност

Директорка Тајне службе Кимберли Читл рекла је на саслушању у Конгресу, говорећи о атентату на бившег председника САД Доналда Трампа на изборном скупу у Пенсилванији 13. јула, да је то био "највећи оперативни промашај" ове агенције у више деценија.

"13. јула смо заказали", додала је Читл истичући да преузима пуну одговорност за пропусте агенције на скупу у Пенсилванији.  

Опширније читајте у посебној вести

Џонсон очекује тужбе због могуће кандидатуре Харисове

Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон изјавио је да очекује тужбе на државном нивоу због покушаја да потпредседница Камала Харис буде на врху изборне листе демократа.

Си-Ен-Ен преноси да према мишљењу стручњака за изборно право таква тужба не би имала много изгледа за успех јер формално демократе тек треба званично да потврде свог кандидата на конвенцији почетком августа.

С друге стране,  Џонсон је за Си-Ен-Ен рекао да је након дугачког процеса Бајдена изабрало 14 милиона људи, и да ће бити "врло интересантно видети да ли ће тзв. странка демократије" негде иза сцене променити то и ставити неког другог на изборну листу, како је нагласио.  

Како је Харис провела недељу: Тренерка, десетосатни разговори, молитва и пица

Док је председник САД Џозеф Бајден одлучивао да се повуче из изборне трке у недељу ујутру, потпредседница Камала Харис имала је више телефонских разговора са њим, пренео је АП позивајући се на добро упућене изворе.

Харис је била у резиденцији потпредседника у Вашингтону, окружена породицом и сарадницима, а агенција преноси и такве детаље да је носила дуксерицу са капуљачом Универзитета Хауард, тренерку и патике.

Провела је десет и више сати у недељу позивајући више од 100 партијских лидера, чланова Конгреса, гувернера, лидера радника и лидера организација за заступање и грађанска права. Харис је рекла свима да је захвална што ју је Бајден подржао, али да планирала да сама заради подршку демократа.

Потпредседница је позвала и свог пастора Амоса Брауна Трећег, који се, заједно са супругом, молио за њу.

Харис је организовала ручак и вечеру за окупљене помоћнике, а увече се јела пица, преноси АП.

Трамп: Нови је дан и Бајден се не сећа шта је било јуче

Нови је дан и Џозеф Бајден се не сећа да је јуче напустио изборну трку, написао је на друштвеној мрежи Трут соушл кандидат републиканаца за првог човека САД Доналд Трамп.

"Он тражи распоред своје кампање и организује разговоре са председницима Кине Сијем и Русије Путином у вези са могућим почетком Трећег светског рата. Бајден је 'оштар, одлучан, енергичан, бесан и спреман за покрет'"

Очекује се обраћање Камале Харис

Очекује се да ће се Камала Харис обратити јавности у поподневним часовима, први пут откако је Џо Бајден одустао од предизборне кампање

Бајден је још увек одсутан у Делаверу и опоравља се од ковида, док ће потпредседница САД у Белој кући поздравити тимове Националног универзитетског атлетског савеза (НЦАА) када се очекује да ће се обратити медијима, преноси "Гардијан".

Бројне личности од којих се могло очекивати да ће изазвати Харис, попут гувернера Гевина Њусома и Гречен Витмер, најавили су да се неће кандидовати. Сенатор Џо Манчин, који је наговестио да би се могао кандидовати, такође је одустао.

Од 263 демократа у Конгресу и 23 гувернера из редова ове странке, до сада је више од 175 подржало Харис, а неколико држава је већ обећало потпредседници више од 500 делегата када се странка окупи на својој конвенцији у Чикагу средином августа.

Изненадна одлука: Сарадници сазнали за Бајденово повлачење из изборне трке минут пре јавности

Сарадници председника САД Џозефа Бајдена сазнали су у недељу 13.45 часова по локалном времену да се он повлачи из изборне трке, а у 13.46 та одлука је објављена јавности, преноси Асошијетед прес (АП).

Бајден никада није имао намеру да напусти изборну трку: све док није одлучио да се повуче у недељу, он је у потпуности био за то да се кандидује за нови мандат, наводи ова агенција.

Његов изборни тим је планирао прикупљање средстава, догађаје и организовао путовања у наредних неколико недеља.

Али чак и док је Бајден инсистирао на томе да остаје у изборној трци, он је тихо размишљао о катастрофи у протеклих неколико недеља, додаје се у тексту.

На крају, то је била само председникова одлука, а он ју је донео тихо, из своје викендице у Делаверу, болестан од ковида 19, док је с њим била прва дама и узак круг људи са којима је о томе разговарао, наводи АП позивајући се на неименоване изворе.

Директорка Тајне службе биће испитана пред Конгресом у вези са атентатом на Трампа

Директорка Тајне службе САД Кимберли Читл биће саслушана пред Конгресом у вези са неуспехом њене агенције да спречи атентат на републиканског председничког кандидата Доналда Трампа 13. јула на митингу у Пенсилванији.

Читл би требало да се појави пред Одбором за надзор Представничког дома америчког Конгреса да би је испитали конгресмени, известио је Ројтерс, а преноси Танјуг.

Део републиканаца, међу којима и председавајући Представничког дома Мајк Џонсон и лидер мањине у Сенату Мич Меконел, позвали су директорку Тајне службе да поднесе оставку.

Директор Федералног истражног бироа (ФБИ) Кристофер Вреј требало би да се појави у среду пред Одбором за правосуђе Представничког дома.

Тај одбор је саопштио прошле седмице да има доказе да Тајна служба није имала одговарајуће ресурсе за обезбеђивање Трамповог митинга због недостатка људства јер су агенти били упућени на предизборни скуп у Питсбургу са првом дамом Џил Бајден и на самит НАТО-а у Вашингтону.

Стармер: Сарађиваћемо са САД без обзира ко победи на изборима

Премијер Велике Британије Кир Стармер је рекао да ће лабуристичка влада Велике Британије сарађивати са САД, без обзира ко буде победио на председничким изборима у новембру.  

Он је одбио да пружи подршку потпредседници САД Камали Харис за председничку кандидатуру, преноси "Политико".

"Очигледно, на Демократској странци је да одлучи ко ће бити њен кандидат. А након тога, на америчком народу је да одлучи кога жели за председника", рекао је Стармер.

Он је похвалио Бајдена због одлуке да одбрана буде централна тема његовог мандата у Белој кући, оценивши да "живимо у опасном, насилном, и све више несигурном свету".

"Поштујем Бајденову одлуку. То није лака одлука, али сведочи о томе да је мислио на најбољи интерес америчког народа'', навео је Стармер.

Захарова: Не знамо ко у САД доноси одлуке, Бајден није знао ни где се налази ни шта прича

Сви људи у САД, без обзира на то да ли су неутрални и аполитични или подржавају демократе или републиканце, питају се како човек у таквом менталном стању управља великом земљом, нуклеарном силом која претендује на место глобалног лидера и у којој они сами за себе, из неког разлога, сматрају да су држава број један, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поводом јучерашње одлуке да се председник САД Џозеф Бајден повлачи из председничке трке.

"Како се такав човек могао наћи на власти? То је успех америчке демократије. Ми не знамо, и нико нам не говори како се и где доносе одлуке", рекла је Захарова, уз коментар да је питање и да ли је Бајден уопште прочитао саопштење о повлачењу из председничке трке на којем стоји његов потпис, као и да ли је информисан о таквој одлуци.

Опширније прочитајте овде.

Шолц одао признање Бајдену


Немачки канцелар Олаф Шолц је уз изразе поштовања поздравио одлуку председника САД Џоа Бајдена да одустане од кандидатуре за нови мандат.

Шолц је друштвеној мрежи Икс објавио да је Бајден много тога урадио за "своју земљу, за Европу, за свет".

"Захваљујући њему, трансатлантска сарадња је блиска, НАТО снажан, а САД су добар и поуздан партнер. Његова одлука да се не кандидује заслужује признање", написао је Шолц.

Лех Валенса: Бајден је урадио праву ствар

Бивши председник Пољске Лех Валенса je изјавио да је одлука америчког председника Џозефа Бајдена да се повуче из изборне трке била исправна, и да је Бајден "спасао своју част", пошто није имао шансе да победи после покушаја атентата на Доналда Трампа.

"Тренутна ситуација није пружила много опција за решење. Ово је била једна од најпаметнијих одлука које је Бајден могао да донесе. Свака друга би се завршила лоше", рекао је Валенса у интервјуу Гоњецу.

Валнеса је оценио да је актуелно амерички председник урадио "праву ствар"

"Чини се да после неуспешног покушаја атентата на Трампа више није имао шансе да победи. Дакле, урадио је праву ствар, сачувавши своју част и част целог свог тима. "поручио је Лех Валенса.

Борељ: Однос између ЕУ и САД биће другачији у зависности од тога ко ће бити у Белој кући

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је да ће се однос између ЕУ и САД променити, у зависности од победе неког од кандидата на предстојећим америчким изборима за председника.

"Американци морају да одлуче кога желе у Белој кући и сигуран сам да ће бити прилично велика разлика у трансатлантским односима у зависности од тога ко је тамо након гласања, али на америчким грађанима је да одлуче. Не желим да се мешам", поручио је Борељ.

Он је истакао да је досадашња сарадња са Џоом Баједном била добра и да су имали веома позитиван однос.

"Ако је одлучио да се повуче јер мисли да би други кандидат могао имати више снаге да победи на изборима за демократе, поштујемо одлуку", додао је Борељ по доласку на Савет ЕУ за спољне послове.

Кампања Камале Харис за мање од једног дана прикупила готово 50 милиона долара

Потпредседница САД Камала Харис прикупила је 49,6 милиона долара за председничку кампању за мање од 24 сата након што је председник САД Џозеф Бајден саопштио да се повлачи из председничке трке и подржао је као кандидата за председницу, саопштио је портпарол Бајденове кампање.

"Откако је председник подржао потпредседницу Харис јуче поподне, Американци су дали 49,6 милиона долара у виду донација њеној кампањи", рекао је портпарол, преноси Ројтерс.

Трамп: Ако Бајден не може да се кандидује, не може ни да води Америку?

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп je  поручио да Бајден није у стању да води Америку кад не може да се кандидује за реизбор:

"Ко сада води нашу земљу? То није Преварант Џо јер он нема појма где се налази. Ако не може да се кандидује, не може ни да води нашу земљу", поручио је Трамп на друштвеној мрежи Трут.

Бербок: Бајден ставио државни интерес изнад личног

Одлука америчког председника Џозефа Бајдена да одустане од кандидатуре за нови председнички мандат показује да је актуелни председник САД спреман да стави интересе своје земље изнад својих личних, изјавила је данас немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

"Поштујем одлуку председника САД. Бајден је учинио невероватно много за трансатлантске односе и то не само током свог председничког мандата", рекла је Бербокова пред састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу, преноси Ројтерс.

Володин: Бајден кукавички побегао

Председавајући Државне думе Вјечеслав Володин изјавио је да је председник САД кукавички побегао из предизборне кампање, схвативши да га нико неће изабрати.

"Људи попут Бајдена морају да одговарају за санкције, за рат који је покренут у Украјини, за уништење економија европских земаља, за оно што Сједињене Државе раде кубанском народу", рекао је Володин.

Ко је Камала Харис?

"Неустрашиви борац за права малог човека", тако је председник САД Џозеф Бајден описао 2020. године своју потпредседницу Камалу Харис, прву жену и прву Афроамериканку на положају потпредседника Америке, која је, после јучерашњег повлачења Бајдена из кампање за реизбор, сада у тешкој позицији да освоји поверење демократа и покаже да ли је у стању да победи републиканског председничког кандидата Доналда Трампа.

У извештају АП се наводи да је потпредседница САД правница и велики борац за репродуктивна права.

Дипломирала је на Универзитету Хауард и прва је личност са дипломом традиционалног црначког универзитета која обавља функцију било председника било потпредседника САД.

Читаву вест прочитајте ОВДЕ.

Демократе за неколико сати скупиле више од 42 милиона евра за кампању

Демократска група за прикупљање средстава "АктБлу" саопштила је касно синоћ да је забележила највеће дневно прикупљање новца за кандидата демократа на новембарским председничким изборима након што се Бајден повукао.

"У недељу у 21.00 по локалном времену, присталице (демократа) су прикупиле 46,7 милиона долара (42,8 милиона евра) преко АктБлу после најаве кандидатуре потпредседнице Камале Харис", наводи се у саопштењу те групе.

Трамп: Бајден никада није имао ковид

Републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп тврди да је позитиван ковид тест Џозефа Бајдена лажан, те да је то урађено како би се захтевало да поднесе оставку.

"Бајден никада није имао ковид. Он је претња демократији", навео је Трамп на друштвеној мрежи Трут.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Обама: Бајден никад није одустао од борбе, одлука коју је донео је најтежа у његовом животу

Бајден је био један од најважнијих америчких председника, као и мој драги пријатељ и партнер, објавио је бивши амерички председник Барак Обама, који је додао и да је Бајден велики патриота.

"На међународном плану, вратио је амерички положај у свету, ревитализовао НАТО и мобилисао свет да се супротстави руској агресији у Украјини", каже Обама.

Додаје да је Бајден удаљио од година "хаоса лажи и подела које су карактерисале администрацију Доналда Трампа".

"Такође знам да Џо никада није одустао од борбе. Одлука да сагледа политички пејзаж и преда бакљу новом кандидату сигурно је једна од најтежих у његовом животу. Али знам да не би донео ову одлуку осим ако не верује да је то исправно за Америку. То је сведочанство љубави Џоа Бајдена према земљи", наводи Обама.

"Пловићемо неистраженим водама у данима који су пред нама. Али имам изванредно уверење да ће лидери наше странке успети да створе процес из којег ће произаћи изванредан кандидат", тврди Обама.

Док се већ нагађа да би Обамина супруга Мишел могла да има улогу у кампањи Камале Харис, Обама наводи да Мишел и он изражавају љубав и захвалност Бајдену и његовој супрузи Џил.

Медведев: Бајдену добро здравље, а циљеви СВО ће бити остварени

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је пожелео добро здравље америчком председнику и поручио да ће Москва остварити циљеве Специјалне војне операције.

"Толико од Бајдена… Желимо му здравље. Циљеви СВО ће бити остварени", написао је на Телеграму

Захарова реаговала на повлачење Бајдена

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова огласила се на Телеграму поводом Бајденовог одустајања где је кроз шаљив коментар претпоставила како ће на одлуку Бајдена реаговати председник Сирије Башар ел Асад.

"'Мора да оде', помислио је председник Асад, прочитавши јутрос америчке новине и попивши гутљај кафе за 80 година руско-сиријских односа", написала је Захарова.

Ко је убедио Бајдена да се повуче?

Иако је поред свих притисака тврдио да неће одустати, двојица најближих Бајденових саветника Мајк Донилон и Стив Ричети су га убедила да напусти председничку трку, објавио је "Политико".

Према изворима листа амерички председник се током викенда састао са саветницима у својој резиденцији у Рехобот Бичу.

Како се наводи, Донилон и Ричети су Бајдена обавестили о паду донација за кампању и показали му резултате анкета, након чега је схватио да не може да победи у новембру, наводи се у чланку.

Зеленски: Тешка, али јака одлука Бајдена

Зеленски је захвалио јутрос Џозефу Бајдену на храбрим мерама које је предузео да подржи Украјину и поздравио његову, како је навео, "тешку, али јаку" одлуку да се повуче из трке за председничке изборе у САД.

"Тренутна ситуација у Украјини и широм Европе није ништа мање тешка и искрено се надамо да ће континуирано снажно вођство Америке спречити руско зло да успе и да се њена агресија исплати", написао је Зеленски на друштвеној мрежи Икс.

Маск објавио снимак Камале Харис: Замислите четири године овога

Амерички милијардер Илон Маск, иначе присталица бившег америчког председника Доналда Трампа, огласио се поводом информација да би Камала Харис могла да замени актуелног председника Џозефа Бајдена у трци за нови председнички мандат.

Уз Камалу Харис стало 50 челника Демократске странке

Челници Демократске странке у свих 50 америчких савезних држава дали су подршку потпредседници Камали Харис као новој кандидаткињи Демократске странке која ће се на новембарским изборима за председника САД супротставити републиканском кандидату Доналду Трампу.

"Након објаве председника Бајдена, наши чланови су се одмах окупили како би изразили јединствен став подршке за кандидаткињу која има искуство у освајању тешких избора и која је доказани лидер у питањима која су важна Американцима: репродуктивне слободе, превенције оружаног насиља, заштите климе, реформе правосуђа и обнове економије. Та особа је наша актуелна потпредседница Камала Харис", наводи се у саопштењу Кена Мартина, председник Асоцијације државних демократских одбора (АДДК).

Трамп донирао новац за кампању Камале Харис

Бивши амерички председник Доналд Трамп донирао је 5.000 долара за кампању Камале Харис за реизбор 2014. године за калифорнијску државну тужитељку, саопштио је демократски конгресмен из Флориде Џаред Московиц.

Он је објавио на X мрежи фотографију чека с Трамповом донацијом Харис, називајући га "мудрим улагањем".

Харисон: Амерички народ дугује Бајдену захвалност, идемо даље

Председник Демократског националног комитета (ДНК) Џејми Харисон саопштио је након што је Бајден обелоданио своју одлуку о повлачењу да ће партија "у наредним данима предузети транспарентан и регуларан процес" избора новог председничког кандидата странке за новембарске изборе.

Он је, након одлуке Бајдена нагласио да ће демократе започети тај процес како би кренули напред као уједињена Демократска странка са кандидатом који може да порази Доналда Трампа у новембру.

Харисон је истакао је да амерички народ дугује Бајдену огромну захвалност за напредак без преседана који је постигао у протекле четири године, као и да ће поштовати његову одлуку.

Демократе већ замениле Бајдена Камалом Харис

На платформи Икс главног штаба изборне кампање америчког председника Џозефа Бајдена преименован је у @КамалаХQ, што је још један знак да изборни тим демократа наставља да ради с Камалом Харис као кандидатом те странке на председничким изборима у новембру.