Свет

Ko je Камала Харис? Прва жена Афроамериканка у председничкој кампањи

Родитељи Камале Харис су имигранти - мајка Индијка лекар а отац с Јамајке, по занимању економиста
Ko je Камала Харис? Прва жена Афроамериканка у председничкој кампањи© Brandon Bell/Getty Images

"Неустрашиви борац за права малог човека", тим речима је председник САД Џозеф Бајден описао 2020. године своју потпредседницу Камалу Харис, прву жену и прву Афроамериканку на положају потпредседника Америке, која је, после јучерашњег повлачења Бајдена из кампање за реизбор, сада у тешкој позицији да освоји поверење демократа и покаже да ли је у стању да победи републиканског председничког кандидата Доналда Трампа.

Дипломирала је на Универзитету Хауард и прва је личност са дипломом традиционалног црначког универзитета која обавља функцију потпредседника САД.

Место у Сенату је освојила 2016. године након што је два пута бирана на положај државног тужиоца Калифорније, а као кандидаткиња за Сенат, истицала је "окршаје са великим банкама током хипотекарне кризе, спорове са скупим приватним колеџима који су финансијски искоришћавали студенте и загађивачима животне средине".

Годинама је заговарала реформу правосуђа и залагала се за "другачији приступ ненасилним злочинима" и за "рехабилитацију уместо строгих казни".

Бајден је затражио да Камала Харис преузме неке од најизазовнијих задатака с којима се његова администрација суочавала, укључујући безбедност државних граница.

У периоду од 24 сата након Бајденовог дебакла у првој дебати с противкандидатом Доналдом Трампом, Харисова је показала снажну лојалност према председнику и бранила је свог политичког лидера нападајући њиховог противника, републиканца Трампа.

"Ми верујемо у нашег председника, Џозефа Бајдена, верујемо у оно за шта се он залаже", рекла је Камала Харис тада на једном јавном скупу.

Њена лојалност није доведена у питање ни када су критичари притискали Бајдена да се повуче, а њу почели да гурају у први план унутар Демократске странке, преноси Би-Би-Си.

Иако је имала проблема да привуче гласаче 2020. године и имала ниске оцене током свог мандата као потпредседница, присталице Камале Харис указују на њену подршку "репродуктивним правима", популарност међу црним гласачима и њено искуство као тужиоца.

"Верујем да је била важан играч у решавању кључних питања попут права гласа и реформе имиграције. Такође је била најмоћнији представник Бајдена у решавању питања приступа абортусу и ангажовања црних заједница", рекла је Нађа Браун, директорка програма за женске и родне студије на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону.

Рођена у Окланду, у Калифорнији потпредседница Камала Харис често каже да је њена инспирација Тургуд Маршал, познати правник и борац за цивилна права, Афроамериканац који је у администрацији председника Линдона Џонсона постао први црнац номинован на највиши положај у америчком правосуђу.

Родитељи Камале Харис су имигранти - мајка Индијка лекар, а отац с Јамајке, по занимању економиста. Развели су се када је она имала пет година и од тада је њу и њену млађу сестру Мају одгајала мајка лекар, специјалиста за малигне болести.

Како оцењује Би-Би-Си, њено порекло и начин на који ју је мајка одгајала значе да Харис може да се приближи различитим америчким заједницама.

Камала Харис је од 2014. године удата за адвоката из Лос Анђелеса, Дагласа Емхофа.

image