Свет

Страх у Француској уочи ОИ: Чак 4.355 особа не може да прати највеће спортско такмичење

Међу онима којима неће бити дозвољено да прате Олимпијаду је 260 особа за које постоји сумња да су радикални исламисти, 186 је названо ултралевичарима, а 96 ултрадесничарима, изјавио је француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен
Страх у Француској уочи ОИ: Чак 4.355 особа не може да прати највеће спортско такмичење© Kevin Voigt/GettyImages

Француска влада саопштила је касно синоћ, неколико дана пред почетак Олимпијских игара (ОИ) у Паризу да је спроведено милион административних истрага и да би 4.355 особа могло да представља претњу том спортском догађају.

"Спровели смо смо милион административних провера што је био циљ најављен пре годину дана", изјавио је француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен за телевизију Франс 2.

Безбедносне провере спроведене су за све особе које ће овог лета на било који начин учествовати на ОИ од 26. јула до 11. августа и Параолимпијским играма од 28. августа до 8. септембра.

То су спортисти, тренери, новинари, волонтери, приватно обезбеђење, чак становници који живе у близини одржавања церемоније почетка Игара.

Закључено је да би 4.355 људи представљало претњу по безбедност и њима нису одобрене акредитације за праћење највећег спортског догађаја.

Тачно 880 особа није добило акредитацију због сумње за страно мешање, 360 због "обавезе да напусте француску територију, док је 142 људи представља претњу за државну безбедност", рекли су за Франс прес извори блиски француском Министарству унутрашњих послова.

Међу онима којима неће бити дозвољено да прате Олимпијаду, је и 260 особа који су означени као радикални исламисти, 186 као ултралевичари и 96 као ултрадесничари, навели су ти извори.

Око 35.000 полицајаца и жандарма и 18.000 француских војника биће мобилисано сваког дана да обезбеде Олимпијске игре.

image