Свет

Нетанјаху: Израел најјачи савезник САД на Блиском истоку, ко год био председник

Израелски премијер ће се , током посете Америци, састати са америчким председником Џозефом Бајденом, потпредседницом Камалом Харис и одржаће говор у Конгресу
Нетанјаху: Израел најјачи савезник САД на Блиском истоку, ко год био председник© Abir Sultan/Pool Photo via Танјуг/AP

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је пред полазак у посету Вашингтону изјавио да ће Израел ће бити најјачи савезник САД на Блиском истоку, без обзира на то ко ће у новембру бити изабран за новог председника

Нетанјаху је, обраћајући се новинарима пре него што је полетео у Вашингтон, рекао да ће се захвалити председнику Џозефу Бајдену, који је јуче одустао од трке за реизбор, за све што је урадио за Израел, преноси Ројтерс.

"Планирам да видим председника Бајдена, кога познајем више од 40 година. Ово ће бити прилика да му захвалимо за ствари које је учинио за Израел у рату и током његове дуге и истакнуте каријере у јавној служби, као сенатор, потпредседник и председник", рекао је Нетанјаху, наводи "Тајмс оф Израел".

Додао је да ће са Бајденом разговарати и о томе како да две земље напредују у остваривању циљева, а то је ослобађање свих талаца које држи Хамас, пораз те палестинске милитантне групе, суочавање са Ираном и обезбеђивање повратка свих грађана Израела у своје домове на северу и југу.

"У овом времену рата и неизвесности, важно је да непријатељи Израела знају да Америка и Израел стоје заједно данас, сутра и увек", истакао је израелски премијер.

"Тајмс оф Израел" је објавио да ће Нетанјаху, током посете САД, састати са америчким председником Џозефом Бајденом, потпредседницом Камалом Харис и да ће одржати говор у Конгресу.

Такође се очекује да се Нетанјаху састане са кандидатом републиканаца Доналдом Трампом, иако то још није потврђено, наводи портал.

image