Свет

Асад (не) мора да оде: Осам чланица ЕУ траже промену приступа Сирији

После 13 година рата, морамо да признамо да је наша политика према Сирији застарела, рекао је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг
Асад (не) мора да оде: Осам чланица ЕУ траже промену приступа СиријиGetty © Pool BENAINOUS/HOUNSFIELD/Gamma-Rapho

Група од осам држава чланица позвала је ЕУ да поново "прегледа и процени" свој приступ Сирији на састанку министара спољних послова Европске уније у понедељак, пре дискусије о ситуацији на Блиском истоку, извештава сајт "Еурактив".

"Наш циљ је активнија, оперативнија политика према Сирији, која ће, пре свега, да буде оријентисана на резултате", написали су министри спољних послова Аустрије, Хрватске, Кипра, Чешке, Грчке, Италије, Словачке и Словеније у писму шефу спољне политике ЕУ Жозепу Борељу, у које је "Еурактив" имао увид.

Тринаест година након сукоба у Сирији, председник Башар ел Асад и даље држи власт над многим деловима земље, уживајући подршку Русије, која је војно присутна у земљи, као и проиранских шиитских милиција.

ЕУ је увела неколико рунди санкција Сирији и прекинула званичне односе са Дамаском.

У писму се предлаже разговор о десет области о којима би требало разговарати "отворено и без предрасуда".

Такође, ЕУ је такође предложила да именовање посебног изасланика ЕУ, који би имао задатак да успостави везу са сиријским и регионалним актерима.

Десет области обухватају стратешку размену са арапским партнерима, суочавање са "ненамерним, негативним ефектима санкција ЕУ" и стварање услова за повратак миграната у Сирију.

"После 13 година рата, морамо да признамо да је наша политика према Сирији застарела", рекао је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг.

Како је додао Шаленберг: "Како год то било горко, Асадов режим је чврст, а сиријска опозиција је расцепкана или у егзилу. Европска унија не може више да затвара очи пред реалношћу."

image