Свет

Борељ: Министри ЕУ расправљаће о Орбановим потезима

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност изјавио је данас да ће у Бриселу бити речи о "неприхватљивим" позицијама Мађарске у вези улоге ЕУ у Украјини
Борељ: Министри ЕУ расправљаће о Орбановим потезима© Thierry Monasse/Getty Images

Министри спољних послова Европске уније ће расправљати о "неприхватљивим" активностима мађарског премијера Виктора Орбана и "неприхватљивим" позицијама његове земље у вези улоге ЕУ у Украјини, изјавио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"Разговараћемо о ономе што се догодило и о ставовима које је заузела мађарска влада", рекао је Борељ, преноси Ројтерс.

Он је предочио да ће државе чланице морати да расправљају о овом питању пре него што донесу евентуалне одлуке о томе како да се поставе према мађарском председавању ЕУ у наредним месецима.

Европска комисија раније је затражила од својих комесара да не присуствују неформалним састанцима министара током мађарског председавања Саветом ЕУ.

Уместо њих, слањем државних службеника на састанке, Комисија сматра да ће послати поруку Будимпешти да је њено понашање при председавању ЕУ неприхватљиво.

Да подсетимо, Орбанова "мировна мисија" од Кијева и Москве, до Пекинга и Вашингтона изреволтирала је како Брисел, тако и Вашингтон.

image