Свет

Господ Бог или неко други: Ко је натерао Бајдена да оде

Ако Господ Бог дође и каже ми да се повучем, ја бих то могао да учиним, рекао је пре десетак дана Бајден. Да ли је свевишњи контактирао америчког председника па се повукао из трке?
Господ Бог или неко други: Ко је натерао Бајдена да одеGetty © Chip Somodevilla

Тачка на вишемесечно нагађање о кандидатури Џозефа Бајдена за нови мандат стављена је у потпуној тишини, рекло би се у четири зида Беле куће и то не ванредном конференцијом за новинаре или обраћањем јавности, већ објавом на друштвеној мрежи.

"Верујем да је у најбољем интересу моје партије и земље да се повучем и фокусирам на обављање мојих дужности током мандата", објавио је на друштвеној мрежи Икс актуелни председник САД Џозеф Бајден.

Шта се догодило да кочоперни Бајден, који је након дебакла у првој дебати са Трампом рекао да ће се повући једино ако га на то позове Господ Бог, ипак одустане од трке за нови председнички мандат?

Позивајући се на своје изворе, медији преносе да за викенд Бајдена није посетио Господ Бог, већ два члана Демократске странке Мајк Донилон и Стив Ричети. Како пише "Политико", они су га убедили да напусти председничку трку тако што су га обавестили о паду донација за кампању и показали му резултате анкета, након чега је схватио да не може да победи у новембру.

Али, ко је заиста кумовао Бајденовом повлачењу?

Дубока држава показала да је она Бог у Америци

Сигурно је да два саветника која су се састала са њим нису убедила Бајдена да се повуче, већ су само били канал за то, каже политиколог Александар Павић.

"Бајдена су на повлачење приморале исте структуре дубоке државе које су га и до сада држале на власти и то онда када су процениле да им је он превелики терет", сматра Павић.

Бајден је изгубио подршку Демократске странке, односно њеног конгресног вођства и њеног лидера из сенке, Барака Обаме, каже новинарка Љиљана Смајловић, ауторка емисије "Релативизација".

"Уплашили су се изборног пораза и решили да натерају Бајдена на повлачење, иако су давно пре дебате знали, односно морали да знају, да је његова когнитивна способност у драматичном паду", каже Смајловић за РТ Балкан.

Напомиње да је јасно да је Бајден присиљен да оде и да је због тога огорчен, а као доказ наводи да се то види већ по томе што никога из страначког руководства, па чак ни особље Беле куће, није обавестио о својој одлуци пре него што је објавио твит.

"Био је огорчен што је Демократска странка три недеље стратешки 'цурила' информације о све већем броју конгресмена који га напуштају, док је он настојао да те информације држи у тајности. На крају више никоме није могао да верује сем најужој породици", наводи наша саговорница.

Павић указује да, иако је дебата са Трампом је пољуљала позиције Бајдена поприлично, дефинитивно га је елиминисао атентат на Трампа.

"То је постала преломна тачка након које је било немогуће да га Бајден надаље сатанизује, а почели су и да му отказују и донатори подршку", каже Павић за РТ Балкан.

Наводи да је дубока држава до тада чак била спремна да Бајдена изгура за нови председнички мандат, те да би након полагања заклетве вероватно нашли начин да се он повуче.

Многе демократе похитале су да подрже Камалу Харис за кандидатуру, упркос томе што нема јаку популарност у странци.

То што је Харисова већ добила јавну подршку за кандидатуру имало је другу функцију, указује Павић.

"Да Харисова није добила јавну подршку, распала би се Бела кућа, јер не би имала ни трунке легитимитета. Самим повлачењем Бајдена је изгубила легитимитет, јер имамо председника који је то само формално. На врху америчке пирамиде је вакум какав никад нисмо имали", оцењује Павић.

Фактор Барака Обаме

Обама, за кога многи сматрају да је већ вукао конце иза сенке заједно са Хилари Клинтон, није хтео да се дефинитивно офира и подржи Харисову, указује Павић.

"Они ће вероватно да испитају све могућности које су им на располагању пре демократске конвенције. Обама је довољно искусан као и дубока држава која њега подржава нема разлога да се сада потпуно дефинишу. До конвенције Демократске странке радиће сигурно разне анкете да виде да ли постоји боље решење од Камале", каже наш саговорник.

Смајловић са друге стране оцењује да је Обама за себе изабрао положај неутралног и непристрасног брокера унутарстраначких несугласица у Демократској странци, неку врсту врховног арбитра.

"Сарадницима је у недељу дозволио да медијима 'процуре' информацију о његовом ставу да тај дан припада само Бајдену и исказивању поштовања за његову 'несебичну жртву', одрицање од личне власти у корист америчке нације и да он сматра непримереним да већ на прву вест о повлачењу Бајдена покаже да је све време иза сцене агитовао за то повлачење", сматра Смајловић.

Подсећа да је Обама дао подршку Бајдену после дебакла у дебати са Трампом, али и тада је било јасно да је Бајден на ту половичну подршку морао да чека скоро цео један дан и да то заправо није његова коначна реч.   

Шта ће Бајден да ради до новембра?

Судбина Бајдена више није у његовим рукама, јер се повукао иако то није хтео, оцењује Павић.

"Забрињавајуће је то што постоји могућност да онима који су издејствовали његово повлачење то не буде довољно. Можда ће хтети да изазову још већу кризу како би Камали вештачки подигли рејтинг и да на тај начин Бела кућа и даље остане релевантна", каже Павић.

Наш саговорник указује на то да Бајден више нема ауторитет и да његово понашање зависи од његовог окружења и дубоких структура које су га подржавале.

Упозорава да ће ко год буде разговарао с Бајденом, од домаћих и страних политичара знати да он неће бити председник.

"Зато је питање да ли ће дубока држава уопште пустити Бајдена да остане у Белој кући до новембра и да ли ће направити можда неку ванредну ситуацију да избора уопште не буде", указује Павић.

О томе како ће Демократска странка да се понаша према Бајдену након повлачења, Смајловић каже да ипак неће рећи ништа ружно.

"У замену за 'добровољно' повлачење, на које га је иза кулиса присиљавала Ненси Пелоси која је пуштала да процуре информације о томе шта колеге мисле о њему, Демократска странка сада више ниједну ружну реч о Бајдену неће рећи. Сада ће да га велича и да проналази шекспировско херојство у гесту на који је натерала", закључује Смајловић.

image