Свет

Бивши официр СБУ: Руски пилоти међу најискуснијим на свету, ни Американци им не могу парирати

Јасно је да ће се Ф-16 првенствено користити као носачи наоружања (ваздух-земља) дугог домета и да ће пилотима вероватно бити наређено да избегавају блиску борбу, сматра Пророзов
Бивши официр СБУ: Руски пилоти међу најискуснијим на свету, ни Американци им не могу париратиGetty © Boris Roessler/picture alliance

Чак и ако амерички пилоти буду у кабинама Ф-16, важно је имати на уму да они вероватно немају искуства у борби са једнако добрим противником, сматра бивши официр Службе безбедности Украјине (СБУ) Василиј Пророзов.

Некадашњи обавештајац је током интервјуа за портал "Украјина.ру" изјавио и да би губитак једног од ових борбених авиона био велики корак уназад за америчко ваздухопловство.

"Ја сам лично видео да су руски војници имали огромну жељу да буду први који ће уништити 'леопарда', 'абрамса' и 'бредлија'. Било је узбуђења, али није било страха од западне технике. Исти ентузијазам ће имати и када су у питању ловци Ф-16", рекао је Пророзов.

Према његовим речима, руски пилоти су тренутно међу најбоље обученим и најискуснијим на свету. Он тврди да ваздухопловство било које друге државе није у стању да парира руском професионализму, било да се ради о јуришним, ловачким или авионима бомбардерима.

"Чак и ако амерички пилоти буду управљали Ф-16, важно је знати да њима недостаје искуство у борби са једнако добрим противником. Губитак само једног ловца изнад Украјине био би озбиљан позив за буђење за америчко ратно ваздухопловство", истиче бивши официр СБУ.

Како је навео, украјински пилоти се вероватно неће ништа боље показати.

"Што се тиче украјинских пилота, чак и са 100 часова лета на непознатој опреми, мало је вероватно да ће постати асови", рекао је он и додао:

"Јасно је да ће се Ф-16 првенствено користити као носачи наоружања (ваздух-земља) дугог домета. Додатно пилотима ће вероватно бити наређено да избегавају блиску борбу, јер би сваки оборени авион негативно утицао на америчку одбрамбену индустрију".

Подсећања ради, Руски ТВ канал Звезда је пре две недеље објавио интервју са пилотом Оружаних снага Руске Федерације у којем је главна тема разговора била дуго очекивана испорука вишенаменских борбених авиона Ф-16 америчке производње Украјини.

На констатацију водитеља да се "сви плаше појављивања Ф-16 у Украјини", пилот руске војске је изјавио да ће амерички авиони постати нова мета за руске трупе.

"Да, појавиће се. Па шта? Ми се не плашимо. Заправо ми једва чекамо да се појаве", рекао је он, што је шокирало водитеља који је потом упитао пилота да ли је озбиљан.

"Да, зашто не бих био", одговорио је пилот авиона Су-30СМ.

image