Свет

Мађарска и Словачка траже консултације са Европском комисијом

Украјина не може преко своје територије да поремети снабдевање земаља ЕУ енергентима, каже шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, уз најаву да ће бити покренута правна решења, уколико Кијев не промени своју одлуку
Мађарска и Словачка траже консултације са Европском комисијом© Anadolu / Contributor

Мађарска и Словачка иницирале су консултације са Европском комисијом због тога што Украјина блокира транзит руске нафте из Русије у Европску унију, открио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Украјина не може преко своје територије да поремети снабдевање земаља ЕУ енергентима. Европска комисија има три дана да спроведе консултације са Украјином", истакао је он. 

Према његовим речима, Будимпешта и Братислава разрађују "правна решења", уколико Кијев ускоро не промени своју недавно донету одлуку.

Украјина је, подсетимо, раније овог месеца донела одлуку да блокира транзит руске нафте "Лукоил" преко своје територије. У питању је нафта која се у Словачку и Мађарску испоручивала нафтоводом "Дружба". 

Сијарто је тим поводом данас поручио да се ради о "непријатељском" кораку кијевског режима, посебно ако се има у виду да Украјина из Мађарске увози електричну енергију. Такође, он је открио и да министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба не говори истину када каже да украјинска страна није блокира транзит ове нафте, будући да се нафта "Лукоила" не испоручује већ неколико недеља.

image