Свет

Сорош подржао Харисову, богати донатори желе више кандидата

Харисова има значајну предност у кампањи јер, уколико прихвати номинацију, добила би приступ средствима које је прикупио Бајден, док би сваки други кандидат морао да почне од нуле
Сорош подржао Харисову, богати донатори желе више кандидатаGetty © Joe Raedle

Само неколико сати након одлуке Џозефа Бајдена да одустане од председничке трке, многа важна имена блиска Демократској странци, од Хилари Клинтон, преко Гавина Њусома, до Џорџа Сороша, пожурила су да подрже кандидатуру тренутне потпредседнице САД Камале Харис, преноси "Блумберг".

Многи богати донатори кажу да би били задовољни уколико се кандидује Камала Харис, али то ће зависити пре свега од страначких званичника. Међутим, неки донатори верују да би други кандидати имали веће шансе да победе Доналда Трампа. Други, опет, поздрављају избор Харисове, зато што је жена или због боје коже, што би могло представљати значајну предност.

Како каже један од неименованих донатора са Волстрита, избор између десетак потенцијалних кандидата изазвало би веће интересовање јавности. Неки важни донатори тврде да би, уколико Харисова прихвати номинацију, њен избор потпредседника могао да буде одлучан за победу у такозваним "колебљивим" државама.

Главни донатори, који су тражили да остану анонимни, изјавили су да ће кандидати за место потпредседнице демократа бити гувернер Мичигена Гречен Витмер, гувернер Кентакија Енди Бешир, пензионисани морнарички адмирал Вилијам Мекрејвен, или гувернер Северне Каролине Рој Купер.

Трамп је изјавио да је не види никакву разлику између Харисове и Бајдена. "Нема разлике између њих двоје", рекао је.

Богати донатор Треј Бек тврди да је избор између неколико кандидата једини пут за избор демократског кандидата, који би могао да победи Трампа.

Постоји предност у прикупљању средстава за одабир Харисове: Бајденова кампања још увек располаже са 96 милиона долара, а она би добила приступ том новцу. Неки други кандидат би морао да почне од нуле.

Организације Џорџа Сороша већ су дале преко 10 милиона и потом још 5,6 милиона долара за демократску кампању.

Филмски продуцент и донатор Џејми Патрикоф је такође подржао Харисову: "Харисова је најбоља опција за победу над Трампом."

Рик Карузо, милијардер из Лос Анђелеса, рекао је да би Харисова могла да се појави као прави избор, али да он жели да види и друге кандидате. "Омогућавање отвореног процеса у складу је са демократијом", изјавио је Карузо у посту на друштвеној мрежи Икс.

image