Кнесет усвојио у првом читању три предлога закона за гашење УНРВА

УНРВА пружа образовање, здравствене услуге и помоћ милионима Палестинаца у Појасу Газе, на окупираној Западној обали, у Јордану, Либану и Сирији

Израелски парламент Кнесет усвојио је данас у првом читању три предлога закона који имају за циљ гашење Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА), након што је наводно десетак припадника агенције учествовало у нападу Хамаса на југ Израела 7. октобра.

Предлогом првог закона деловање УНРВА било би забрањено на територији Израела, а предлог другог закона има за циљ да особљу те агенције одузме законски имунитет и привилегије које има особље УН у Израелу.

Трећи предлог закона предвиђа да се УНРВА означи као терористичка организација и да Израел прекине везе са њом, пренео је "Тајмс ов Израел".

Сва три закона ће сада бити враћена Одбору Кнесета за спољне послове и одбрану на припрему за друго и треће читање.

УНРВА пружа образовање, здравствене услуге и помоћ милионима Палестинаца у Појасу Газе, на окупираној Западној обали, у Јордану, Либану и Сирији.

Израел тврди да је око 10 одсто особља УНРВА у Појасу Газе повезано са тероризмом и да образовне установе под окриљем те организације "подстичу на мржњу према Израелу и величају терор".