Свет

"Аксиос": Бајден приватно сумња да Харисова може да победи Трампа

Званичници Беле куће рекли су да су се понекад осећали као да Харисова није тимски играч и да избегава сваки задатак који подразумева ризик
"Аксиос": Бајден приватно сумња да Харисова може да победи Трампа© AP Photo/Cliff Owen, File

Председник САД Џозеф Бајден није био вољан да одустане од кампање за реизбор делом због забринутости да потпредседница Камала Харис није у стању да се супротстави републиканском кандидату Доналду Трампу, известио је "Акиос" позивајући се на анонимне изворе. 

Према извештају који цитира три Бајденова помоћника упозната са недавним разговорима о његовим плановима, председникова приватна забринутост одражава шира питања међу појединим демократским лидерима о Харисовој као њиховом кандидату у новембру.

У извештају је истакнуто да је Харисова као потпредседница била "повремено проблематична", делимично због велике флуктуације особља и њене невољности да се бави политички ризичним питањима.

Већина запослених је напустила Харисову у протекле три и по године, наводи се у чланку. Подаци показују да од 47 запослених на листи из 2021. године само петоро и даље ради за њу.

Бивши сарадници Харисове рекли су за "Акиос" да је велика флуктуација делом последица тога како се потпредседница опходила према свом особљу.

Према извештају, односи између канцеларије потпредседника и Западног крила Беле куће често су били напети.

Званичници Беле куће рекли су да су се понекад осећали као да Харисова није тимски играч и да избегава сваки задатак који подразумева ризик.

Она је наводно била опрезна и невољна да учествује у догађајима који нису били строго контролисани.

"Аксиос" је такође открио да је тим Харисове повремено сумњао да јој Бајден намерно "није пружио прилику да заблиста" како би спречили да се на њу гледа као на реалну алтернативу Бајдену уочи његове кампање за реизбор.

image