Свет

Пентагон открио нову стратегију на Арктику: САД брине појачана сарадња Русије и Кине

Министарство одбране САД намерава да самостално и заједно са савезницима Вашингтона изведе војне вежбе на Арктику како би демонстрирали своју борбену способност
Пентагон открио нову стратегију на Арктику: САД брине појачана сарадња Русије и Кине© Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Министарство одбране САД објавило је ажурирану арктичку стратегију због "великих геополитичких промена", преносе "РИА Новости".

"Велике геополитичке промене као и растуће последице климатских промена стварају потребу за развојем нових стратешких приступа Арктику", наводи се у документу Пентагона.

Међу променама на светској сцени су руска операција у Украјини, улазак Финске и Шведске у НАТО, као и појачана сарадња Москве и Пекинга.

Пентагон је приметио да се Арктик претвара у платформу за "стратешку конкуренцију", а САД, заједно са својим савезницима и партнерима, "морају да буду спремне да заједно одговоре на тај изазов".

Они су такође додали да Вашингтон намерава да спроведе самосталне и међународне војне вежбе у региону како би показали борбену способност и интероперабилност.

Сједињене Државе планирају да раде са својим партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и домородачким племенима на Аљасци на јачању локалног одвраћања.

Према ажурираној стратегији, ово је неопходно ради побољшања способности праћења и реаговања, узимајући у обзир захтеве Стратегије националне одбране САД.

Вашингтон тврди да су заинтересовани за миран, стабилан Арктик и виде овај регион као област сарадње.

"Сједињене Државе су посвећене стварању мирног, стабилног, просперитетног и кооперативног арктичког региона", наводи се у документу.

Истовремено, у стратегији се наводи да ће се активности на Арктику спроводити узимајући у обзир приступ "посматрања и одговора", укључујући и спремност Пентагона да распореди заједничке снаге у региону.

image