Пентагон открио нову стратегију на Арктику: САД брине појачана сарадња Русије и Кине

Министарство одбране САД намерава да самостално и заједно са савезницима Вашингтона изведе војне вежбе на Арктику како би демонстрирали своју борбену способност

Министарство одбране САД објавило је ажурирану арктичку стратегију због "великих геополитичких промена", преносе "РИА Новости".

"Велике геополитичке промене као и растуће последице климатских промена стварају потребу за развојем нових стратешких приступа Арктику", наводи се у документу Пентагона.

Међу променама на светској сцени су руска операција у Украјини, улазак Финске и Шведске у НАТО, као и појачана сарадња Москве и Пекинга.

Пентагон је приметио да се Арктик претвара у платформу за "стратешку конкуренцију", а САД, заједно са својим савезницима и партнерима, "морају да буду спремне да заједно одговоре на тај изазов".

Они су такође додали да Вашингтон намерава да спроведе самосталне и међународне војне вежбе у региону како би показали борбену способност и интероперабилност.

Сједињене Државе планирају да раде са својим партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и домородачким племенима на Аљасци на јачању локалног одвраћања.

Према ажурираној стратегији, ово је неопходно ради побољшања способности праћења и реаговања, узимајући у обзир захтеве Стратегије националне одбране САД.

Вашингтон тврди да су заинтересовани за миран, стабилан Арктик и виде овај регион као област сарадње.

"Сједињене Државе су посвећене стварању мирног, стабилног, просперитетног и кооперативног арктичког региона", наводи се у документу.

Истовремено, у стратегији се наводи да ће се активности на Арктику спроводити узимајући у обзир приступ "посматрања и одговора", укључујући и спремност Пентагона да распореди заједничке снаге у региону.