Свет

Сенат САД предузео први корак ка потенцијалном избацивању Боба Менендеза

Менендез, који је представљао Њу Џерси у америчком Сенату од 2006. године, рекао је да ће се жалити на пресуду којом је проглашен кривим за корупцију
Сенат САД предузео први корак ка потенцијалном избацивању Боба Менендеза© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Етички комитет Сената САД обавестио је сенатора Боба Менендеза, који је прошле недеље осуђен за корупцију, да је предузео први корак ревизије која би могла да се заврши његовим избацивањем из Сената, саопштили су шефови комисије.

"Комитет очекује да се судска ревизија заврши брзо", рекли су у саопштењу демократа Крис Кунс и републиканац Џејмс Ленкфорд.

Менендез се није одазвао позивима да поднесе оставку, укључујући и позиве гувернера Њу Џерсија, његове матичне државе, и лидера већине у Сенату Чака Шумера, након што је осуђен по 16 кривичних дела, укључујући подмићивање на федералном суду у Њујорку.

Менендез, који је представљао Њу Џерси у америчком Сенату од 2006. године, рекао је да ће се жалити на пресуду.

Он и његова супруга су прихватили готовину, златне полуге и плаћање аутомобила и хипотеке као мито од три бизнисмена у замену за управљање милијардама долара америчке помоћи Египту, док је један од бизнисмена имао везе са владиним званичницима, преноси Ројтерс.

Менендез, демократа, кандидовао се за реизбор као независни кандидат, а Демократска партија номиновала је члана Представничког дома Ендија Кима да попуни његово место у новембру.

image