Свет

Камала Харис обезбедила потребну подршку делегата за кандидатуру на изборима

Председник Демократског националног комитета Џејми Харисон рекао је да ће Демократска странка имати председничког кандидата до 7. августа
Камала Харис обезбедила потребну подршку делегата за кандидатуру на изборимаGetty © Chris duMond

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је да је обезбедила подршку већине делегата Националне демократске конвенције да постане кандидат Демократске странке за председничке изборе у новембру.

"Поносна сам што сам обезбедила подршку која је потребна да постанем кандидат наше странке, и као 'ћерка Калифорније' поносна сам што је делегација моје матичне државе помогла да наша кампања буде на врхунцу. Радујем се што ћу ускоро и званично прихватити номинацију", поручила је Харисова, а пренео Си-Ен-Ен.

Истакла је да јој је циљ да победи републиканског председничког кандидата Доналда Трампа.

"Током наредних неколико месеци, путовaћу широм земље и разговарати са Американцима о свему. У потпуности намеравам да ујединим нашу странку, нашу нацију и победим Доналда Трампа у новембру", рекла је Камала.

Анкета АП-а која је спроведена међу делегатима демократа показала је да би Харисова могла да има подршку 2.538 делегата, што је знатно више од 1.976 потребних за победу на гласању делегата идућих недеља.

Ројтерс је пак објавио, на основу информација четири извора, да Харисова жели да обезбеди већину од скоро 4.000 делегата на конвенцији потребних за победу.

Демократски комитет: Имаћемо председничког кандидата до 7. августа

Председник Демократског националног комитета Џејми Харисон рекао је да ће Демократска странка имати председничког кандидата до 7. августа и да је посвећена "отвореном и поштеном" процесу номиновања.

"Посвећени отвореном и поштеном процесу номиновања. Спремни смо за транспарентан и брз процес како бисмо напредовали као уједињена демократска странка", рекао је Харисон, а пренео Ројтерс.

Национални демократски комитет саопштио је да ће се виртуелно гласање одржати између 1. и 5. августа, како би процес номиновања био завршен до 7. августа.

Делегати још увек могу да се предомисле пре 7. августа, али нико други није добио ниједан глас у анкети АП-а, а 57 делегата рекло је да су неодлучни.

Бајден се опоравио од ковида, враћа се у Белу кућу

Председник САД Џо Бајден, који ће се данас вратити у Белу кућу својим дужностима, у знак подршке позвао је Камалу Харис из свог дома у Делаверу, где се од прошле среде опорављао од вируса корона.

Према званичном распореду, актуелни амерички председник по подне треба да стигне у Белу кућу, а касније ове недеље треба да говори о својој одлуци да се повуче.

"Име на листи се променило, али мисија није", рекао је Бајден у свом првом јавном обраћању откако је објавио своју одлуку о повлачењу.

Иначе, он је подржао номинацију Камале Харис, али је рекао да не може да натера делегате да следе његов пример.

Бајден је обећао да ће остати на дужности председника до истека мандата 20. јануара 2025.

image