Свет

Сандерс: Нетанјаху је ратни злочинац, не би требало да добије ни новчић од САД

Извештач с Капитол хила Џули Грејс Бруфке такође је јавила да се више америчких политичара, укључујући Камалу Харис, показало невољним да председава током Нетанјахувог обраћања Конгресу
Сандерс: Нетанјаху је ратни злочинац, не би требало да добије ни новчић од САДGetty © Alex Wong/Getty Images

Сенатор из савезне америчке државе Вермонт Берни Сандерс саопштио је да ће бојкотовати данашње обраћање Бенјамина Нетанјахуа пред Конгресом, пошто је, како наводи сенатор јеврејског порекла, израелски премијер "ратни злочинац".

Извештач са Капитол хила Џули Грејс Бруфке такође је саопштила да се не зна ко ће председавати током Нетанјахуовог обраћања, пошто су се многи политичари показали невољним.

"Слажем се и са тужиоцем Међународног кривичног суда (МКС) и независном комисијом Уједињених нација да су и Бенјамин Нетанјаху и (лидер Хамаса) Јахја Синвар ратни злочинци", наводи се у Сандерсовом саопштењу.

Као одговор на "ужасни" напад Хамаса 7. октобра 2023, додаје сенатор, "Нетанјаху и његова десничарска, екстремистичка влада покренули су тотални рат против палестинског народа, убивши најмање 39.000 Палестинаца и ранивши 89.000 – од којих су шездесет одсто жене, деца или старији људи".

"Нетанјахуова ратна машина учинила је живот у Гази немогућим, уништивши стамбене јединице, физичку инфраструктуру и здравствени систем. Сваки универзитет је бомбардован, а оштећено је 88 одсто свих школских зграда. А сада, због текућих ограничења хуманитарне помоћи, око 495.000 људи суочава се са катастрофалним нивоом несигурности хране – другим речима, они гладују", напоменуо је Сандерс.

Сенатор закључује да Нетанјаху "не би требало да буде добродошао у Конгрес САД", те да би његово одбијање да подржи решење о две државе требало "оштро осудити".

"По мом мишљењу, његова десничарска, екстремистичка влада не би требало да добије ни новчић од пореских обвезника САД за наставак нехуманог уништавања Газе", закључује Сандерс.

Извештач са Капитол хила Џули Грејс Бруфке је у објави на Иксу навела да је Камала Харис одбила да председава током обраћања израелског премијера, као и привремени потпредседник Сената Пети Мареј.

"Сенат тренутно разматра ко ће председавати", додала је она.

image