Стиже филм о Трампу: Пројекција у Русији заказана за 24. октобар

Филм приказује Доналда Трампа на почетку своје бизнис каријере, који у жељи да помогне свом оцу упознаје Роја Кона, чувеног адвоката који му помаже да изгради своју империју

Једно од најзапаженијих остварења овогодишњег Канског филмског фестивала – филм "Ученик", шведског редитеља иранског порекла Ала Абасија, говори о бившем председнику САД Доналду Трампу и биће приказан у Русији 24. октобра, две недеље пред америчке председничке изборе.

Филм за који преко океана кажу да га се "боји читава Америка" и за који истакнути недељник "Варајети" пита "боји ли се Холивуд да прикаже овај филм?", говори о првим годинама бизнис каријере Доналда Трампа.

Филм нас упознаје са младим Трампом, који жели да помогне свом оцу да се избори са озбиљним непријатностима које му приређује америчко Министарство правде. У једном тренутку, упознаје се са чувеним адвокатом Ројем Коном, који је приказан као особа која се није либила никаквих средстава како би постигла своје циљеве и који је поседовао компромитујући материјал малтене у вези са свим припадницима америчког кабинета. 

Уценама, подмићивањем и другим ефикасним методама, Трамп уз помоћ Кона гради своју империју. На крају, "ученик превазилази свог учитеља", издаје га и склања се од њега, док Рон умире од сиде. 

Скандалозни филм расветљава и уцене, подмићивање и друге ефикасне методе којима је прибегавао Трамп док је градио своју империју. Приказане су и сцене наводног силовања Трампове жене Иване. 

Ипак, Доналд Трамп је у филму приказан као веома бистар вођа, талентован и паметан. Човек који је у стању да призна своје грешке. Његов "ментор" Кон, који је испрва приказан као створење из пакла, на крају изазива симпатије и саосећање. Због свега тога, филм за којег Трампови адвокати кажу да је "чиста измишљотина и ђубре", може да разбесни и Трампове присталице и противнике, пише "Известија". 

Иако су сви кључни амерички дистрибутери, као што су "Сони" или "Дизни", али и други мањи дистрибутери повезани са њима одбили да откупе права на филм, то је на крају урадила компанија "Briarcliff Entertainment".

"Известија" подсећа да је први човек компаније "Briarcliff Entertainment" пре око 20 година био укључен и у дистрибуцију филма "Фаренгејт 9/11", који говори о нападу на САД 11. септембра, те да је за трагедију директно оптуживао Џорџа Буша.

Када је реч о глумачкој постави, главну улогу носи Себастијан Стен који глуми Трампа. Захваљујући овим филмом, он један од главних претендената за следећег Оскара, пише "Известија".

Осим у Русији, филм ће бити приказан и у Француској, Шпанији, Италији, Немачкој, Скандинавији, Белгији, Холандији, Луксембургу, Грчкој, Португалу, низу земаља источне Европе и Латинске Америке, Јапану, Израелу и Аустралији и Новом Зеланду.