Свет

Прете Минхеном у Паризу: Страховања за безбедност израелских спортиста на ОИ

Поједини израелски спортисти добили су и позивнице за сопствене сахране, са инструкцијама како да на њих стигну, јављају медији на хебрејском
Прете Минхеном у Паризу: Страховања за безбедност израелских спортиста на ОИGetty © Chesnot/Getty Images

Спортисти који треба да представљају Израел на Олимпијским играма у Паризу добили су бројне претње током прошле недеље, јављају медији на хебрејском.

Прве поруке су послате на имејлове 15 спортиста, а потписао их је ентитет који се представио као "Организација за народну одбрану", која, како наводи "Тајмс ов Израел", не постоји.

"Организација народне одбране саопштава да намерава да нашкоди било којим представницима Израела на Олимпијади", наводи се у једној поруци и додаје да "јеврејски лоби који контролише француски парламент неће више ни о чему одлучивати".

У писму се даље наводи да ће "судбина циониста бити као судбина Палестинаца у Гази, ако ционисти наставе да прете свима".

"Због тога нисте позвани у Париз 2024. Ако дођете, имајте у виду да намеравамо да поновимо догађаје из Минхена 1972. године", наводи се у поруци, инсинуирајући на Минхенски масакр у којем је терористичка група Црни септембар упала у Олимпијско село и узела израелске спортисте за таоце, на крају убила њих 11, као и једног немачког полицајца.

Поједини израелски спортисти добили су и позивнице за сопствене сахране, са инструкцијама како да на њих стигну, додаје израелски медиј.

Израелски безбедносни званичници рекли су за "Инет" да је претње генерисао бот, а не права организација која би могла да представља реалну претњу спортистима.

Демонстранти су позивали да се Израелу забрани учешће на Играма због рата који је Тел Авив покренуо у Појасу Газе као одговор на напад Хамаса 7. октобра, а током којег је до сада убијено више од 38.000 Палестинаца, или да се израелски спортисти барем ставе под иста ограничења као руски, којима је забрањено да учествују на церемонији отварања Олимпијских игара ове недеље.

image