Британски министар одбране: Војска се суочава са низом озбиљних проблема

Министар је додао да је за две недеље од доласка нове лабуристичке владе на власт у Британији постало јасно да су ови проблеми "много озбиљнији" него што је странка раније мислила

Британски министар одбране Џон Хили рекао је да се оружане снаге краљевства суочавају са низом озбиљних проблема.

"Морамо бити спремни да се боримо, али не међу собом. Заиста желим да се старе расправе превазиђу", изјавио је британски министар на конференцији института РУСИ, преноси Скај њуз.

"Знамо да се све три компоненте војске (армија, морнарица и ваздухопловство) суочавају са веома озбиљним проблемима – исцрпљивањем (ресурса), расипништвом у набавци, ниским моралом, кризом регрутовања и задржавањем људи и ветеранима који немају приступ услугама које заслужују", поручио је Хили.

Министар је додао да је за две недеље од доласка нове лабуристичке владе на власт у Британији постало јасно да су ови проблеми "много озбиљнији", него што је странка раније мислила.

Подсећања ради, почетком јула доскорашњи шеф Канцеларије за нето процену и изазове Министарства одбране Велике Британије је за "Фајненшел тајмс" изјавио да је британска војска је у тако лошем стању – да можда неће бити у стању да брани земљу, а камоли да ангажује било какве значајне експедиционе снаге.

Оружане снаге Велике Британије "не могу да бране британску домовину како треба" и нису спремне за "сукоб било каквог обима", упозорава он, додајући да је војска Уједињеног Краљевства деловала са "голим минимумом", који јој је омогућио да организује мировне операције и операције хуманитарне помоћи, евакуацију цивила из ратних зона и неке анти-диверзантске активности.

"У свакој операцији већег обима, брзо бисмо остали без муниције... Наша одбрана је сувише танка и нисмо спремни да се боримо и победимо у оружаном сукобу било ког обима", изјавио је он за "Фајненшел тајмс".