Пекиншка декларација: Кина помирила палестинске фракције

"Налазимо се на историјском раскршћу", рекао је представник Хамаса у Пекингу Муса Абу Марзук

Бројне палестинске фракције, укључујући и доскорашње ривале Хамас и Фатах, потписале су у Пекингу декларацију о "прекидању подела и јачању палестинског јединства", саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је да је споразум "посвећен великом помирењу и јединству свих 14 фракција", до којег долази у тренутку када рат Израела против Хамаса, тренутно у деветом месецу, прети да ескалира ван Појаса Газе.

"Кључни исход је да је ПЛО (Ослободилачка организација Палестине) једини легитимни представник читавог палестинског народа", рекао је Ванг, додавши да је "постигнут споразум о управљању Газом после рата и успостављању привремене владе националног помирења."

Из Вангових коментара није било јасно какву би улогу Хамас, који није део ПЛО-а, имао у таквом аранжману, преноси Си-Ен-Ен.

ПЛО је коалиција партија које су потписале мировни споразум са Израелом 1993. године и формирале нову владу у виду Палестинске самоуправе (ПА), у којој Фатах има доминантну улогу.

Кинески "Глобал тајмс" наводи да се у Декларацији позива на успостављање независне палестинске државе са Јерусалимом као главним градом, на основу релевантних резолуција УН, одржавајући територијални интегритет Палестине, укључујући Западну обалу, Јерусалим и Газу.

Ванг је такође предложио иницијативу у "три корака" као одговор на тренутни сукоб у Гази.

Први корак био би постизање свеобухватног, трајног и одрживог прекида ватре у Гази, што је пре могуће, уз осигуравање несметаног приступа хуманитарне и друге помоћи.

Други корак је заједничко промовисање послератне управе у Гази, придржавајући се принципа "Палестинци управљају Палестинцима".

Трећи корак је настојање да Палестина постане пуноправна чланица Уједињених нација и да се почне са спровођењем "решења о две државе".

Ова три корака су међусобно повезана и неопходна, наводи кинески лист.

На конференцији за новинаре у Пекингу, представник делегације Хамаса Муса Абу Марзук рекао је да су постигли договор да приведу крају "пут помирења".

"Налазимо се на историјском раскршћу", рекао је Абу Марзук, додајући да је Хамасов напад на Израел 7. октобра "променио много тога, како на међународном тако и на регионалном плану".

Подсетимо, Пекинг је такође био посредник у историјском помирењу Ирана и Саудијске Арабије, који је исходовао обнављањем дипломатских односа између Техерана и Ријада седам година након њиховог раскидања.