Свет

Амерички војни историчар: Како се завера против Трампа вратила као бумеранг

Док Американце засипају хистеричном галамом да је Трамп Хитлер и "фашиста" и да жели да сахрани демократију, у сенци се одвијају демократске инсајдерске махинације око Бајдена
Амерички војни историчар: Како се завера против Трампа вратила као бумерангGetty © Michael M. Santiago

Треба да прекинемо да оптужујемо Доналда Трампа да је фашиста, јер је то безобзирна и доказана лаж, која много више открива о ауторитарној и конспиративној природи оних који је шире него о њему, пише Виктор Дејвис Хенсон, амерички војни историчар, аутор бројних књига као што су "Крај свега", "Трампов случај" или "Умирући грађанин", за сајт "Америкен грејтнес".

Једном када неког прогласимо за Хитлера и фашисту, додаје Хенсон, свако средство против њега постаје дозвољено, а то Американци гледају последњих девет година. То смо гледали и приликом такозване афере са "руским мешањем", приликом покушаја опозива Трампа, као и 6. јануара 2021, када су на Капитол хилу избили нереди.

Јуриш на Капитол хил, онај од 6. јануара 2021. био је само кловновска побуна, наводи аутор, у поређењу са дивљањем током читаве 2020. године, које су изазвали покрети "Антифа" и "Блек лајвс метер".

Пост фестум милитаризација Вашингтона и његово претварање у војну базу, присуство агената ФБИ на терену током побуне, одлука да се не појачају снаге безбедности око Конгреса, необјашњиво заташкавање видео снимака нереда, других доказа и сведочења пред Конгресом, као и практична канонизација полицајца који је безобзирно убио ненаоружану Ашли Бебит, стављање ухапшених због нереда у самице, дуги притвори без суђења и необично строге казне за изгреднике, остаће ствар контроверзе све док у складу са Законом о слободи информисања цела прича не буде објављена у јавности, наводи он да је током нереда 2020. у САД ухапшено око 14.000 људи, који су махом пуштени на слободу.

У потезу без преседана, 16 савезних држава је покушало да забрани Трампу да учествује на изборима 2024, али то је пропало. Да су у томе успели, сматра Хенсон, избори у САД престали би да постоје. Током кампање 2023-2024, четири тужилачка тима покушала су да зауставе Трампа.

Међутим, прича о Трампу, "фашисти који ће успоставити диктатуру", претворила се у бумеранг.

Демократија у САД управо умире у мраку, тврди Хенсон, што показују тренутне демократске инсајдерске махинације око Џозефа Бајдена, који је, након што је добио највише гласова на демократским предизборима, наједном одбачен, зато што према анкетама заостаје за Трампом, зато што је психички неспособан, или је у питању и једно и друго. Како закључује Хенсон, скривени богати донатори и политичари из таме управљају Демократском странком која, наводно, "брани демократију".

Ове елите, које делују из сенке, свакако би дозволиле Бајдену, чак и у оваквом, незавидном стању да остане председник, али не могу да му дозволе да изгуби председничку трку, примећује Хенсон. Воља за моћ увек надмашује колективни интерес државе.

Недавни покушај убиства Трампа је пропао. Али аљкавкост Тајне службе и њено одбијање да пружи одговарајућу заштиту Трампу или Роберту Кенедију Млађем, биће још дуго случајеви који заслужују помну пажњу.

Нико се никада није извинио због овог, иако су то очигледни напори да се искористе судови, држава и медији, тврди Хенсон, да ураде оно за шта мисле да народ није способан.

Раније су многе познате личности, колумнисти и богати донатори тврдили да је једини начин да се земља ослободи Трампа да он буде убијен. Сада се љуте, јер их оптужују да је њихово позивање на убиство неке навело да покушају да укину "претњу цивилизацији", каква је, наводно, Трамп.

Три начина да се уклони Трамп

Тврдње да је Трамп Хитлер, док је Тајна служба показала да не може да заштити бившег председника и водећег актуелног председничког кандидата од 20-годишњих дечака, наоружаних дроновима, даљиномерима и пушком АР-15, охрабрили су друге потенцијалне убице да наставе тамо где је стао Томас Метју Крукс.

Недавно је часопис "Њу рипаблик" на насловној страни објавио постер Трампа, коме су додати хилтеровски брчићи, а испод је црвеном бојом било одштампано: "Амерички фашизам". Ово издање часописа било је препуно цитата стручњака са левице о "Трампу фашисти".

Зашто бисмо такве есејисте уопште схватали озбиљно, пита Хенсон. На пример, једна од њих, Роза Брукс, упозорава нас да би Трамп у другом мандату могао да уништи демократију.

Ово је исти онај "правни стручњак" који је, само 11 дана након што је Трамп инаугурисан 2017. године, објавио чланак под насловом "Три начина да се решимо председника Трампа пре 2020."

Она је, заправо, предложила три начина да се у САД смени легални председник: путем опозива, судске пресуде и, коначно, војног удара, што је донедавно било сасвим незамисливо у САД.

Војним командантима је сугерисано да се не повинују наређењима председника.

Есеј Бруксове из 2017. био је се језиво предвиђање, имајући у виду да је председавајући Здруженог генералштаба, генерал Марк Мили, нешто касније одлучио да заобиђе ланац командовања и, наводно, наредио командантима на терену да му шаљу директне извештаје, упркос томе што је његова улога претежно саветодавна. То је, у времену егзистенцијалних националних криза, закључује Хенсон, начин да се заобиђе главнокомандујући, односно председник.

Генерал Мили је контактирао и команданта кинеске Народноослободилачке армије, коме је обећао да ће га претходно упозорити уколико председник изда неурачунљиву, опасну ратну наредбу. Размислите о овом преседану: да ли то значи да ће командант Здруженог генералштаба убудуће да поставља дијагнозе о психичком стању председника?

Нешто слично се десило у августу 2020, када су пензионисани потпуковници Џон Нејџл и Пол Џинглинг упутили предлог Милију да уклони Трампа, јер су унапред знали да он неће признати резултате избора.

Штавише, током целе 2020. године, неки маштовити пензионисани генерали и адмирали су више пута и потпуно некажњено јавно прекршили кодекс војног правосуђа, називајући свог врховног команданта лажовом и нацистом, који заслужује да буде уклоњен. Да се то догодило са Бараком Обамом, такви официри би били, несумњиво, изведени пред Војни суд.

Укратко, никада у историји Америке ФБИ, ЦИА и Пентагон нису на такав начин прекорачили своја уставна и законска овлашћења.

Ко је сахранио америчку демократију?

Током 2022. и 2023. маса се окупљала испред домова судија Врховног суда, као што су Нил Горсуч или Брет Кавано, и то је чинила потпуно некажњено.

На крају, треба имати на уму да је лидер већине у Сенату Чак Шумер гневно реаговао на одбацивање оптужнице специјалног тужиоца Џека Смита пред федералним судијом Флориде и да је позивао на његову смену. Федерални судија ће бити смењен зато што се не слаже са Чаком Шумером? Шта треба да мислимо о Шумеровом "судском активизму", пита се амерички мислилац.

У марту 2020. године, на челу руље која се залагала за абортус, на вратима Врховног суда сенатор Шумер је запретио двојици судија Врховног суда: "Горсуч и Кавано, треба да знате да се сте покренули олују и да ћете за то платити високу цену. Нећете знати шта вас је снашло, ако наставите са својим ужасним одлукама."

Доналд Трамп је прозиван и због "подстицања" насилног протеста, зато што је позвао своје присталице да "мирно и патриотски" демонстрирају на Капитолу хилу. За разлику од њега, Шумер је похваљен, јер је претио судији.

Можда није било изненађење да је у таквој атмосфери Николас Роске наоружан отишао испред куће судије Каваноа, очигледно у намери да га убије, додаје Хенсон.

Годинама Американце засипају хистеричном галамом да Трамп хитлеровска фигура и да је фашиста који жели да сахрани демократију. Ипак, током свог мандата, Трамп није подстицао своје присталице на начин који су то чинили многи високи званичници из демократских администрација.

Бивши шефови ФБИ Џејмс Коми и Ендрју Мекејб, као и мноштво других који су оптуживали Трампа за "руску заверу", лагали су под заклетвом у Конгресу, глумили амнезију, или су се штитили Петим амандманом.

Замените име Трампа са именом Барак Обама или Хилари Клинтон, каже Хенсон, и покушајте да замислите шта би се догодило овим људима.

image