Свет

Теорије (и) завере: Где је Џо Бајден?

Гласине да Џозеф Бајден "умире или да је већ мртав" појавиле су се након што председник САД није виђен у јавности откако је из Беле куће саопштено да се председник САД заразио ковидом 19 прошле недеље у Лас Вегасу
Теорије (и) завере: Где је Џо Бајден?Getty © Muhammed Abdullah Kurtar/Anadolu via Getty Images

Док се очекује да се Џозеф Бајден касније током дана обрати својој нацији поводом одлуке да ипак одустане од кандидатуре за предстојеће председничке изборе, на друштвеним мрежама се спекулише о стању председника САД, док постоје и сугестије да он можда више није жив. 

Бајден се није појавио у јавности откако је прошлог четвртка саопштено да се заразио ковидом 19 у Лас Вегасу и да ће бити пребачен у свој дом у Делаверу, где ће боравити у самоизолацији. 

Из Беле куће је саопштено да Бајден и даље има благе симптоме ковид инфекције, али да су његови витални параметри су нормални и да нема температуру.

Међутим, амерички новинар Такер Карлсон је у својој емисији скренуо пажњу на тврдње конзервативног активисте Чарлија Кирка, који наводи да му је извор из полицијске управе Лас Вегаса рекао да је током Бајденовог боравка у том граду дошло до "ванредне ситуације", и да се у полицијској управи "шушкало да Џо Бајден умире или да је већ можда мртав".

Сумња на друштвеним мрежама се појачала након снимка телефонског разговора Камале Харис, коју је Бајден подржао као могућег кандидата демократа за предстојеће изборе, и актуелног председника САД.

Након што је Бајден наводно неочекивано телефоном позвао штаб кампање Камале Харис како би истакао своју подршку, Камала је рекла "Тако је добро чути глас нашег председника, Џо, знам да си и даље на р-, на линији, разговарали смо сваког дана"...

Поједини коментатори тврде да је Камала хтела да каже да је глас председника САД на "снимку" (recording), али да се зауставила у последњем тренутку.

Други коментатори су скренули пажњу на нови Меморандум о делегацији појединих функција и овлашћења у оквиру Акта о обнављању економског просперитета и шанси за Украјинце", којим се одређене функције председника САД пребацују на државног секретара САД (Ентонија Блинкена) и министра финансија (Џенет Јелен).

С друге стране, познати конзервативни активиста Џек Пособик не сумња да је актуелни председник жив, али каже да његови извори говоре како је Бајден "стављен на лекове против болова због којих спава до 16 сати дневно", од којих је "омамљен" и активан само током "својих 'основних сати'", али слабо "ван тога".

Стога, додаје Пособик, Бајденов "унутрашњи круг" наводно "скрива његово стање од јавности". 

image