Свет

Сијартo: Трамп је светионик наде за мир у свету

Мађарски министар спољних послова изразио је уверење да би победа Трампа на предстојећим америчким изборима осигурала мир у свету, укључујући и Европу
Сијартo: Трамп је светионик наде за мир у свету© Omar Havana/Getty Images

Уколико бивши председник САД Доналд Трамп у новембру освоји нови мандат у Белој кући, постоји велика шанса да ће успоставити мир у свету, укључујући и Европу, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Истакао је да је међу новим дешавањима у америчкој предизборној трци најважније то што је Трамп "светионик наде за мир у свету", преноси МТИ.

У саопштењу министарства, Сијарто је оценио да је сукоб на руско-украјинском фронту "све бруталнији" и да само спољни актер може да доведе зараћене стране за преговарачки сто, стављајући им до знања да се "ниједно решење не налази на бојном пољу".

"Само Доналд Трамп има шансу за то", рекао је Сијарто.

Додао да се нада да ће републикански председнички кандидат ту шансу за мир искористити што пре.

О најави Жозепа Бореља

Након одлуке високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да ће наредни састанци министара спољних послова и одбране земаља чланица Уније бити одржани у Бриселу, нагласио је да није важно где ће се одржати састанак министара спољних послова ЕУ крајем августа.

"У почетку ми је било свеједно, а и сада ми је свеједно", рекао је он, преноси Ројтерс.

Истакао је да је број земаља чланица ЕУ који су се залагали за одржавање састанака у Будимпешти био већи од оних који су инсистирали да буду премештени у Брисел.

Сијарто је рекао да је недавни састанак министара ЕУ обележила "невероватна хистерија", а осврнуо се и на "проратне политичаре који исказују своју фрустрацију" због мировне мисије премијера Виктора Орбана.

Он је напоменуо да је Словачка "упркос притисцима, отворено стала уз Мађарску".

Министар је истакао да је постојала "јасна сарадња између две патриотске владе" које су радиле заједно "на братски начин" упркос томе што нису у потпуности политички усклађене, пише МТИ.

Говорећи након министарског састанка у Бриселу, Борељ је рекао да је одлуку о измени места састанка донео након што је већина министара рекла да се противи потезима Мађарске након што је 1. јула преузела председавање Саветом ЕУ, пренео је Ројтерс.

Борељ је навео да већина министара такође жели да Мађарска сноси "симболичне последице" након што је мађарски премијер Виктор Орбан отпутовао у Москву на разговоре са руским председником Владимиром Путином у оквиру, како је сам назвао, мировне мисије за Украјину, а без подршке осталих чланица ЕУ.

image