Свет

Словачки министар одбране: Повећавамо производњу муниције, али нећемо наоружавати Украјину

Братислава намерава да повећа производњу муниције великог калибра са очекиваних 125.000 у 2024. години на 200.000 у 2025. години, открио је Роберт Калињак
Словачки министар одбране: Повећавамо производњу муниције, али нећемо наоружавати УкрајинуGetty © Marcus Brandt/picture alliance

Словачка намерава да повећа производњу муниције великог калибра 2025. године, али неће наоружавати Украјину, изјавио je словачки министар одбране Роберт Калињак.

Како је прецизирао, Словачка намерава да повећа производњу муниције великог калибра са очекиваних 125.000 у 2024. години на 200.000 у 2025. години.

Међутим, Калињак је оценио да влада не може у потпуности да контролише где ће муниција завршити, пошто купци сами одлучују шта ће да раде са њима.

"У нашој политичкој декларацији стоји да нећемо пружити бесплатну војну помоћ Украјини, јер ћемо тиме подржати сукоб. Али нећемо ограничавати одбрамбену производњу ако она доприноси расту БДП-а, јер ћемо на тај начин нанети штету интересима Словачке", казао је Калињак, пренео је "Блумберг".

У јуну је словачки председник Петер Пелегрини рекао да ће Братислава подржати чешку иницијативу за испоруку граната Украјини. Међутим, напоменуо је да Словачка неће слати своје војнике или инструкторе у Украјину.

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је раније да одлука западних држава да се дозволе напади њиховим оружјем по територији Русије говори о томе да они желе ескалацију сукоба, додајући да његова земља ипак неће бити увучена у војне авантуре Запада.

"Сагласност коју су западне земље дале Украјини да она може да користи западно оружје за нападе по метама на руској територији само је доказ да велике западне демократије не желе мир, већ ескалацију тензија са Русијом, до чега ће обавезно доћи. Као премијер Словачке, нећу увлачити републику у такве војне авантуре", написао је Фицо на Фејсбуку и додао да је потребно подржати оне кандидате за Европски парламент, који ће "подржавати мировне иницијативе, а не наставак рата".

image