Свет

Мађарска запретила: ЕУ да заборави на новац, док Кијев не реши питање прекида транспорта руске нафте

"Украјинци морају да реше ову ситуацију. Нећемо се обраћати другом добављачу само зато што се Украјинцима прохтело", јасан је Петер Сијарто
Мађарска запретила: ЕУ да заборави на новац, док Кијев не реши питање прекида транспорта руске нафтеwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Мађарска неће одобрити да се из Европског фонда мира издвоји 6,5 милијарди евра као компензација земљама ЕУ за испоруке оружја Украјини, све док Кијев не реши питање транзита руске нафте у Мађарску и Словачку, поручио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, преноси РБК.

"Јасно сам рекао да, док Украјина не реши ово питање, сви могу да забораве на 6,5 милијарди евра као компензацију за испоруке оружја из Европског фонда за мир. Јер на шта би личило да одобримо исплату новца док Украјина угрожава безбедност нашег снабдевања енергијом", упитао је Сијарто.

Мађарска и Словачка су запретиле Украјини судом у ЕУ због кршења споразума о придруживању, подсетио је Сијарто и објаснио:

"У споразуму о придруживању између Европске уније и Украјине стоји да Кијев не може да прекида транзит енергетских ресурса преко своје територије до земаља чланица ЕУ ни у потпуности ни делимично."

Према његовим речима, 33 посто мађарског увоза сирове нафте и приближно 45 посто словачког увоза сирове нафте долази од руског "Лукоила".

"Украјинци морају да реше ову ситуацију. Нећемо се обраћати другом добављачу само зато што се Украјинцима прохтело. Шта ако сутра ураде исто са другом компанијом? Ми смо држава, а не пијаца или бувљак. Ми смо држава која има уговоре, снабдевање енергијом и стратегију за то", нагласио је Сијарто.

О прекиду транзита нафте "Лукуола" кроз Украјине у Мађарску сазнало се 17. јула, а одмах следећег дана је и "Транспетрол", оператер словачке деонице "Дружбе" потврдио исто.

Мађарска и Словачка сматрају да је Украјина обуставила транспорт нафте због проширења украјинских санкција против руске компаније.

Премијер Словачке Роберт Фицо је у телефонском разговору са украјинским колегом Денисом Шмигалом назвао санкције "Лукоилу" бесмисленим. Према његовим речима, одлука Кијева значи да ће словачка рафинерија нафте "Словнафт" добити 40 одсто мање нафте него што јој је потребно за прераду.

Због тога би "Словнафт" могао да престане са испорукама нафте Украјини, иако то чини скоро десетину укупне украјинске потрошње, упозорио је Фицо.

Мађарска и Словачка добијају нафту из Русије преко нафтовода "Дружба". Преко ње руска нафта тече у белоруски "Мозир", а затим се дели на два крака – северни (преко Белорусије и Пољске до Немачке) и јужни (преко Украјине, Словачке, Чешке и Мађарске).

ЕУ је у децембру 2022. забранила транспорт руске нафте морем, а потом и нафтних деривата. Тада је направљен изузетак за "Дружбу". Међутим, у јуну прошле године Европска унија је забранила транспорт нафте северним краком нафтовода у оквиру 11. пакета санкција Русији.

image