Свет

"Ел Арабија": Ирак захтева потпуно повлачење америчких трупа

Ирак наводно жели да трупе из војне коалиције предвођене САД почну да се повлаче у септембру и да формално окончају рад коалиције до септембра 2025. године
"Ел Арабија": Ирак захтева потпуно повлачење америчких трупа© John Moore/Getty Images

Власти Ирака желе да америчке трупе напусте њихову територију, пише "Ел Арабија" на енглеском језику позивајући се на упућене изворе, и додаје да ће повлачење почети до краја ове године.

Ројтерс је такође раније известио да Ирак жели да трупе из војне коалиције предвођене САД почну да се повлаче у септембру и да формално окончају рад коалиције до септембра 2025. године.

И у Вашингтону се, како додаје "Ел Арабија", ове недеље воде разговори о будућој улози америчке војске, која се тренутно налази у Ираку на позив Багдада. Раније овог месеца, највиши званичник Пентагона за блискоисточну политику и амерички амбасадор у Багдаду састали су се са ирачким премијером како би пратили преговоре о повлачењу америчких трупа.

Снаге предвођене САД извршиле су инвазију на Ирак 2003. године, свргнуле бившег лидера Садама Хусеина и потом се повукле 2011, да би се 2014. вратиле да се, како је речено, боре против ИСИС-а на челу осамдесеточлане војне коалиције.

САД тренутно имају око 2.500 војника у Ираку, а они су смештени у три главне базе – једној у Багдаду, другој у западној провинцији Анбар и трећој у региону северног Курдистана.

Нејасно је колико би војника напустило државу у складу са договором, а ирачки извори кажу да очекују да ће већина отићи, док амерички званичници ипак кажу да би многи могли остати у оквиру недавно договорене мисије саветовања и помоћи.

Амерички званичници желе да и даље оставе неки војни отисак у Ираку на билатералној основи, делом да би помогли у подршци присуству преко границе у Сирији, где имају око 900 војника.

Споразум о повлачењу коалиције могао би да буде политичка победа за премијера Мохамеда Шију ал-Суданија, који је био под притиском иранских фракција да истисне америчке снаге, али је настојао да то учини на начин који балансира деликатну позицију Ирака као савезник Вашингтона и Техерана.

image