Свет

Мекалистер поново председавајући Спољнополитичког одбора ЕП: Бацамо се на посао

Дејвид Мекалистер је поручио да Европска унија мора да настави да ставља акценат на проширење ка Западном Балкану, наставак сарадње са Белом кућом и на "обуздавање Русије"
Мекалистер поново председавајући Спољнополитичког одбора ЕП: Бацамо се на посао© https://www.david-mcallister.de/

Дејвид Мекалистер, поново је данас изабран за председавајућег Одбора за спољне послове Европског парламента (АФЕТ), на консититутивној седници тог тела ЕП.

Немачки политичар из редова Европске народне партије (ЕПП) рекао је да Европска унија мора да настави да ставља акценат на неопходност европског проширења, саопштио је Европски парламент.

У краткој изјави по поновном преузимању дужности, Мекалистер је казао да, у време повећаних политичких тензија у свету, не постоји грејс период већ да одмах морају да се баце на посао.

"Морамо да задржимо снажне трансатлантске односе без обзира ко буде био у Белој кући после јануара, морамо да обуздамо Русију повећањем хуманитарне, војне и економске помоћи Украјини која је на путу к миру и чланству у ЕУ и НАТО. Истовремено морамо да наставимо да стављамо нагласак на наше непосредно суседство и наше партнере на Западном Балкану", рекао је Мекалистер у обраћању члановима одбора, који је ЕП преносио преко мреже Икс.

Током дана ће се предузети потребни кораци за припрему првог састанка одбора у новом сазиву 4. септембра, рекао је Мекалистер.

Он није имао противкандидата за место председавајућег. Посланици ЕП су гласали и за четворо потпредседника АФЕТ-а. Изабрани су Шпањолка Хана Хајоул Муро, представница групе Социјалисти и демократе, Естонац Урмас Пает из групе Обновимо Европу, Италијан Алберико Гамбино из групе Европски конзервативци и реформисти у Румун Јоан-Рареш Богдан из Европске народне партије.

Председник и потпредседници АФЕТ-а бирају се на период од две и по године.

Свих 20 одбора ЕП и четири пододбора одржавају данас конститутивне седнице на којима ће изабрати своје председнике и потпредседнике, после европских парламентарних избора у јуну.

image