Свет

Си: Кина спремна да ради са Русијом на развоју енергетике

Си Ђинпинг је подсетио да се ове године обележава 75. годишњица дипломатских односа Кине и Русије
Си: Кина спремна да ради са Русијом на развоју енергетике© Tingshu Wang - Pool/Getty Images

Кинески председник Си Ђинпинг честитао је на одржавању Шестог кинеско-руског енергетског форума, уз поруку да са Русијом раде на промовисању здравог развоја глобалне енергетске индустрије.

"Полазећи од нове историјске основе, Кина је спремна да, заједно са руском страном, промовише моћнији, еколошки и здравији развој глобалне енергетске индустрије", саопштио је кинески председник.

Си је нагласио да је Кина на новој историјској почетној тачки, и да ће у том смислу радити са Русијом на континуираном унапређењу обострано корисне сарадње у енергетском сектору, очувању стабилности и отпорности енергетског индустријског ланца и ланца снабдевања, а све како би допринела развоју снажније, зелене и здраве глобалне енергетске индустрије.

Си Ђинпинг је подсетио да се ове године обележава 75. годишњица дипломатских односа Кине и Русије.

"Уз заједничке напоре обе стране, Кина и Русија промовишу свеобухватно стратешко партнерство у новој ери, а билатерална енергетска сарадња постаје зрелија, стабилнија и отпорнија, доносећи опипљиве користи за два народа", рекао је Си, пренела је кинеска агенција Синхуа.

Честитке форуму данас је упутио и руски председник Владимир Путин. 

На форуму учествују водеће руске и кинеске компаније, велике банке, представници власти и научне заједнице, укључујући ЦНПЦ, "Синопек", Државна енергетска корпорација Кине, "Гаспром", "Росњефт","Росатом", "Русхидро", Руски државни универзитет за нафту и гас "Губкин" и Кинески инжењерски институт за обновљиве изворе енергије.

image