Свет

Какве шансе има Камала Харис у окршају са Доналдом Трампом?

Према проценама платформе за политичка предвиђања "ПредиктИт", Харисова има 43 одсто шансе за победом, док је вероватноћа да ће Трамп изаћи као победник 55 одсто
Какве шансе има Камала Харис у окршају са Доналдом Трампом?© Tanjug/AP Photo/Cliff Owen

Потпредседница САД Камала Харис прикупила је довољно делегата и тако скоро извесно постала кандидат Демократске партије на председничким изборима у новембру. 

Питање које се само поставља сада гласи: какве су њене шансе у окршају са републиканцем Доналдом Трампом?

Анкета "Морнинг консулта", прва која је спроведена након повлачења Џозефа Бајдена из изборне трке, показује да Трамп има предност од два процентна поена у односу на Харисову, односно да може да рачуна на 47 одсто гласова у односу на њених 45 одсто, пише "Фајненшел тајмс".

То је значајно мања разлика у односу на резултате осамдесетједногодишњег Бајдена, који је пре повлачења за Трампом каскао читавих шест процентних поена.

Истраживање је показало и да су демократе нешто мотивисаније да гласају на изборима у односу на републиканце, наводи ФТ.

Међутим, Трамп остаје фаворит на новембарским изборима, иако Харисова има нешто боље шансе за победу од свог остарелог шефа.

Према проценама платформе за политичка предвиђања "ПредиктИт", Харисова има 43 одсто шансе за победом, док је вероватноћа да ће Трамп изаћи као победник 55 одсто.

Харисова је током последње четири године била у најмању руку једнако непопуларна као Бајден, а у појединим периодима њена популарност била је чак и нижа од актуелног председника.

image