Свет

Северна Кореја поново шаље "поздраве": Балони са смећем опет лете ка Јужној Кореји

Балони су послати у правцу северног дела провинције Гјеонги, а команда је саветовала грађанима да не дирају балоне и ако их пронађу, контактирају полицију
Северна Кореја поново шаље "поздраве": Балони са смећем опет лете ка Јужној Кореји© Tanjug/Sun-suk/Yonhap

Северна Кореја је поново лансирала балоне, вероватно са отпадом, у правцу Јужне Кореје, јавила је новинска агенција Јонхап, позивајући се на Заједничку команду начелника штабова Јужне Кореје.

Како се наводи, балони су послати у правцу северног дела провинције Гјеонги, а команда је саветовала грађанима да не дирају балоне и ако их пронађу, контактирају полицију.

Почевши од 28. маја, севернокорејска војска лансирала је више од 2.000 балона за смеће у Јужну Кореју као одговор на севернокорејске активисте који су послали летке против Пјонгјанга у ДНРК.

Министар одбране Северне Кореје најавио је раније да ће та земља употребити "снажну моћ самоодбране" и упозорио да ће "гомиле отпадног папира и прљавштине" бити послате на југ, као одговор на "прљаве ствари" које се шаљу из Јужне Кореје.

Он је тиме мислио на вишегодишњи обичај активиста из Јужне Кореје који шаљу балоне са предметима као што су леци у којима се критикују лидери Северне Кореје или УСБ меморијски уређаји на којима се налазе музика.

image