Свет

НВО: Камала Харис изгубила 92 одсто запослених за три године

Свега четворо од 47 људи који су се придружили њеном тиму на почетку мандата и даље ради за актуелну потпредседницу САД
НВО: Камала Харис изгубила 92 одсто запослених за три годинеGetty © Brandon Bell

Потпредседница САД Камала Харис има запањујућу стопу флуктуације особља од 91,5 одсто, известила је у понедељак невладина организација која прати државну потрошњу "Оупен д букс", након анализе списка титула и имена запослених у канцеларији потпредседнице САД, извученог из полугодишњег извештаја секретара Сената.

"Од 31. марта 2024. само четворо од почетних 47 радника из прве године (откако је Харис постала потпредседница) остало је запослено без прекида", саопштила је та НВО.

Стопа флуктуације за Бајденово особље износи 77 одсто, јер је само 127 од његових почетних 560 запослених у Белој кући остало на свом положају од 2021. године, наводи се у извештају ове организације.

О потешкоћама Харисове да задржи особље је писано и пре, а портал посвећен америчкој унутрашњој политици "Хил" је у лето 2022. написао да је потпредседницу напустило више од 13 "високо позиционираних помоћника" за мање од годину дана. 

"Аксиос" је навео "замор, боље прилике и бригу због трајне стигматизације као 'човека Камале Харис'" међу разлозима због којих запослени не остају дуго у канцеларији потпредседнице САД.

Актуелни председник Џозеф Бајден је подржао Камалу Харис за демократског кандидата на предстојећим изборима у САД када је објавио да се повлачи из трке за реизбор, услед растуће забринутости демократа и њихових присталица да је Бајден способан да служи још један мандат. 

Иако су Бајден и више истакнутих демократа подржали Харисову као партијског кандидата, демократе ће званично изабрати свог представника на националној конвенцији следећег месеца.

Током свог првог предизборног скупа у уторак, Харис је оптужила Трампа да жели да "нашу земљу врати уназад" и да шири "хаос, страх и мржњу".

Трамп је заузврат оптужио Харис да није успела да се избори с кризом илегалне имиграције на америчкој граници са Мексиком, тврдећи да би "она могла бити далеко мање компетентна" од Бајдена, у шта је, додао је републикански кандидат, "тешко поверовати".

image