Све због зајма за Украјину: ЕУ би да руску имовину неограничено држи замрзнутом

Америка је била међу државама које су тражиле "већи степен предвидивости" кад је реч о враћању зајма

ЕУ ће данас разматрати неограничено продужење санкција на државну имовину Москве, надајући се да би то ублажило забринутост САД због планова да се средства руске централне банке искористе за финансирање зајма Украјини вредног 50 милијарди долара, који је одобрен прошлог месеца.

"Фајненшел тајмс" (ФТ), наиме, јавља да ће се амбасадори 27 држава чланица састати данас како би разговарали о предлогу Европске комисије за "неограничену имобилизацију средстава Централне банке Русије".

Ове санкције се, тренутно уводе на сваких шест месеци, што међу савезницима ЕУ ствара забринутост да зајам неће бити у потпуности отплаћен.

Недостатак такве предвидивости био је велики камен спотицања за САД, које су пре потписивања зајма од Европе тражиле чвршћа уверавања да ће руску имовину вредну 190 милијарди у белгијском депоу хартија од вредности "Еуроклир" задржати замрзнутом до враћања кредита, или док Русија пристане на репарације.

Неограничено продужење санкција, наводи се у документу у који је ФТ имао увид, "пружило би партнерима из Г7 највећи степен предвидивости" у погледу отплате зајма од 50 милијарди долара који је одобрен прошлог месеца. План је, наиме, да се кредити отплате добицима по основу имовине.

Лидери Г7 сложили су се, наиме, у јуну да издају Украјини зајам до 50 милијарди долара који ће бити отплаћен од будућег профита добијеног од замрзнутих средстава руске централне банке. Само средства замрзнута у "Еуроклиру", на пример, генерисала би око 3 милијарде евра профита годишње. 

У документу у који је ФТ имао увид, помиње се и друга опција — продужење продужења санкција са шест месеци на три године, али званичници признају да је изгледније ће само прва варијанта наићи на одобрење Вашингтона.

"Опција један је једина опција. Тешко је, али то је једини пут који даје сигурност и који је изводљив", рекао је за ФТ упућени извор.

Земље Г7 такође дебатују како да поделе одговорност за зајам од 50 милијарди долара, а то питање би требало поново да се појави и на састанку министара финансија Г7 на маргинама састанка Г20 у Рио де Жанеиру.

Преовлађујућа идеја је да земље преузму удео зајма отприлике пропорционалан њиховом БДП-у, при чему би ЕУ и САД дале по 20 милијарди долара, а Канада, Велика Британија и Јапан преосталих 10 милијарди долара. Уколико земље ЕУ не подрже продужење санкција, Европска комисија би у почетку могла да изда већи удео зајма од "до 40 милијарди евра", тврде двојица званичника ЕУ, додајући да би се удео могао умањити, када друге земље преузму обавезе.