Свет

Пољска одбија да одобри улазак Украјине у ЕУ док се не реши питање масакра из Другог светског рата

Неће бити уласка Украјине у Европску унију ако се Волинско питање не реши, рекао је пољски министар одбране Владислав Косињак-Камиш
Пољска одбија да одобри улазак Украјине у ЕУ док се не реши питање масакра из Другог светског ратаGetty © Aleksander Kalka/NurPhoto via Getty Images

Украјини не би требало дозволити да се придружи ЕУ док Кијев и Варшава не реше своје несугласице око масакра у Другом светском рату, у којем су украјински нацистички колаборационисти побили десетине хиљада Пољака, рекао је министар одбране Владислав Косињак-Камиш.

Питање Волинског масакра дуго је било кључна тачка у украјинско-пољским односима, упркос подршци Варшаве Кијеву у сукобу са Русијом. Процењује се да је између 40.000 и 100.000 Пољака убијено од стране Украјинске побуњеничке армије (УПА), која је сарађивала са Трећим рајхом у Волинској и Галицијској области 1943. и 1944. године.

Пољски парламент је 2016. године Волињски масакр прогласио "геноцидом".

Док су Владимир Зеленски и пољски председник Анџеј Дуда заједно присуствовали догађају у част сећања на жртве Волиња 2023. године, Кијев до сада није био вољан да масакр назива геноцидом, тврдећи да такав злочин може да почини само држава, док зверства су извршиле побуњеничке јединице.

Пољски министар одбране је у интервјуу за телевизију Полсат рекао да, иако Пољска намерава да подржи Украјину колико год је то могуће, "није све савршено у нашим односима због нерешених историјских питања", посебно када су у питању злочини украјинских националиста против Пољака.

"Неће бити уласка Украјине у Европску унију ако се Волинско питање не реши", нагласио је он.

Он је поновио да испуњење тежњи Украјине ка ЕУ зависи од тога да ли ће ексхумирати тела жртава Волинског масакра. Ово је истакао и министар спољних послова Павле Јаблонски у јесен 2023, када је рекао да "без решења овог питања... Украјина не може сањати о придруживању Европској унији", и да је то решење за "дуготрајно помирење са Украјином".

Зеленски је обећао да ће укинути мораторијум на ексхумацију 2019. године, а трагање за остацима жртава је настављено исте године у Лавову, након што је Пољска пристала да обнови споменик герилцима УПА на свом тлу који су претходно уништили вандали.

Украјина је поднела захтев за чланство у ЕУ у фебруару 2022. након ескалације сукоба са Русијом и добила је статус кандидата за чланство у ЕУ у јуну исте године.

ЕУ је у јуну 2024. отворила званичне преговоре о придруживању са Кијевом, иако је чланство Украјине и даље на дугом штапу, а званичници у Бриселу захтевају да Украјина учини више у борби против масовне корупције и спроведе низ других реформи.

image