Свет

Сијарто: Без "Дружбе" Мађарска остаје без нафте

Пре две године Мађарска и Словачка су се обратиле Европској комисији не би ли договорили с Хрватском да прошири капацитет нафтовода, да би Загреб умето тога за пет пута повећао транзитну накнаду, подсетио је мађарски шеф дипломатије
Сијарто: Без "Дружбе" Мађарска остаје без нафтеGetty © Photo by Janos Kummer/Getty Images

Не постоји други начин да се Мађарској испоручи нафта из Руске Федерације него кроз нафтовод "Дружба" јер развој нових потенцијалних путева снабдевања из других земаља саботира Европска унија, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Инфраструктура одређује с ким можемо да сарађујемо и одакле можемо да купујемо нафту и гас... Нафтовод из Русије кроз Украјину нас у потпуности снабдева јер нема алтернативне руте", рекао је Сијарто на енергетском форуму у ​​Букурешту, а пренеле РИА Новости.

Према његовим речима, пре две године Мађарска и Словачка су се обратиле Европској комисији не би ли договорили с Хрватском да прошири капацитет нафтовода, али је резултат био то да је Загреб "за пет пута повећао транзитну накнаду", а капацитет је остао исти.

Сијарто је подсетио и да је Европска унија одбила да спонзорише проширење гасоводне инфраструктуре на Балкану како би се диверзификовала изворе набавке гаса, наводећи да ће се од овог енергента одустати у наредним деценијама.

Претходно је Сијарто упозорио да Мађарска неће одобрити да се из Европског фонда мира издвоји 6,5 милијарди евра као компензација земљама ЕУ за испоруке оружја Украјини, све док Кијев не реши питање транзита руске нафте у Мађарску и Словачку.

Све је пак последица одлуке Украјини да уведе санкције руској енергетској компанији "Лукоил", што има за последицу обуставу транзита њених енергената преко украјинске територије. Овај потез доводи у питање опстанак нафтовода "Дружба", који представља последњу функционалну руту за снабдевање Европе руском нафтом.

image