Свет

Трампов тим подноси жалбу против Харисове због преузимања средстава за изборну кампању

Изборни штаб Бајдена не може да преименује свој комитет из "Бајден за председника" у "Харис за председника" и једноставно пребаци 91 милион долара с једног председничког кандидата на другог, наводи се у жалби
Трампов тим подноси жалбу против Харисове због преузимања средстава за изборну кампању© Tanjug/Tom Gralish/The Philadelphia Inquirer via AP

Изборни штаб Доналда Трампа у уторак је поднео жалбу Федералној изборној комисији против потпредседнице Сједињених Америчких Држава Камале Харис, наводећи да је прекршила савезне законе о финансирању кампање тако што је заменила име Џозефаа Бајдена својим.

То је учињено, како би преузела контролу над средствима за његову кампању, преноси "Гардијан".

У жалби, коју је поднео генерални саветник Трампове кампање, Дејвид Ворингтон, наводи се да изборни штаб Бајдена не може да преименује свој комитет из "Бајден за председника" у "Харис за председника", након што је Бајден објавио да се повлачи из изборне трке, и пребаци 91 милион долара.

"Ово је мало више од невешто прикривеног пребацивања 91,5 милиона долара од једног председничког кандидата другом. Такав потез је изругивање нашим законима о финансирању кампање", наводи се у жалби на осам страница.

Како се додаје, савезним кандидатима је забрањено да задрже прилоге за изборе на којима не учествују.

"Бајден за председника 2024 није показао намеру да правилно рефундира или пренамени средства за опште изборе", указује се у жалби.

Ворингтон је затражио од федералне изборне комисије да забрани трансфер. А ако би комисија дошла до закључка да је трансфер незаконит, наводи се у жалби, тражи се да размотри изрицање новчане казне или покрене кривични поступак пред америчким Министарством правде.

Изборни штаб Харисове жалбу сматра лажним правним покушајем "забадања клинова у точкове", напомињући да су Бајден-Харис одбори увек били овлашћени одбори или за Бајдена или за Харис, каже неименовани извор упознат са овом проблематиком. 

У посебном саопштењу, кампања Харисове навела је да су прикупили 100 милиона долара донација за 36 сати, а након што се Бајден повукао из трке за председника.

image