Свет

Има (ли) нека тајна веза: Да ли ће мистериозни компјутерски колапс утицати на изборе у САД?

Глобални технолошки колапс за који се окривљује компанија за сајбер-безбедност која је играла кључну улогу у афери "Русијагејт" пореметио је и гласање на предизборима у Аризони. Може ли се исто очекивати и на дан председничких избора у новембру?
Има (ли) нека тајна веза: Да ли ће мистериозни компјутерски колапс утицати на изборе у САД?Getty © Harun Ozalp/Anadolu via Getty Images

"Највећи технолошки прекид у историји" пореметио је прошле недеље летове широм света, функционисање медија и државних служби у многим земљама — а, како јављају амерички медији, одразио се и на предизборе у Аризони.

Наиме, колапс који је настао због ажурирања антивирусног софтвера "Краудстрајк" на "мајкрософт" оперативним системима онеспособио је уређаје које два највећа округа те савезне државе користе на бирачким местима за проверу бирача и штампање гласачких листића.

Општина Марикопа је одговорила на то тако што је отворила само четири од планираног 41 бирачког места, а општина Пима је прибегла употреби помоћних гласачких листића, где се идентитет гласача проверава накнадно, али пре него што се дотични гласачки листић усвоји, јавља локална организација за извештавање о гласању "Воутбит Аризона". 

Републиканци су подигли узбуну након ових вести, а председник Републиканског националног комитета Мајкл Вотли и председница републиканаца из Аризоне Гина Свобода рекли су да овај инцидент "наглашава алармантне недостатке" у систему гласања, додајући да им је потребна потврда да он није искоришћен за "злонамерне активности", преноси "Хил".

Забринутост републиканаца је у посебном фокусу имајући у виду повезаност "Краудстрајка", који је изазвао прошлонедељни колапс, америчких демократа и обавештајних агенција, али и кључну улогу у покретању "Русијагејт" афере против Доналда Трампа.

Подсетимо, компанију са седиштем у Тексасу је Демократски национални комитет (ДНЦ) унајмио да испита наводно хаковање његових сервера 2016. године, да би "Краудстрајк" за то оптужио Русију и тиме започео аферу засновану на непоткрепљеним тврдњама да се Русија умешала у председничке изборе у САД 2016. године.

Уместо доказа, директор за безбедност у "Краудстрајку" Шон Хенри, који је претходно радио 24 године за ФБИ, затим је током сведочења пред Обавештајним одбором Представничког дома рекао да је његова фирма "видела активности за које је веровала да су у складу са раније виђеним активностима повезиваним са руском владом".

image