Свет

Шолц поново прети: Русија да се заустави ако не жели америчке ракете дугог домета у Немачкој

Потребна нам је већа заштита кроз јачање Бундесвера, добро наоружање НАТО-а... средствима одвраћања. Морамо бити сигурни да ми – земље НАТО-а, Немачка – нећемо постати објекти напада и да нам се рат неће десити, рекао је немачки канцелар
Шолц поново прети: Русија да се заустави ако не жели америчке ракете дугог домета у Немачкој© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да Немачка треба да поново наоружа Бундесвер тако да нико неће имати жељу да нападне ову земљу и њене савезнике.

"Потребна нам је већа заштита кроз јачање Бундесвера, добро наоружање НАТО-а... средствима одвраћања. Морамо бити сигурни да ми – земље НАТО-а, Немачка – нећемо постати објекти напада и да нам се рат неће десити", рекао је канцелар на годишњој конференцији за новинаре у Берлину.

Средства одвраћања, према Шолцу, укључују ракете средњег домета, које САД планирају да поставе на територији Немачке од 2026. године.

"Одлука у вези са америчким ракетама је одавно припремљена, узимајући у обзир многе факторе", додао је он.

Шолц је напоменуо да се, за разлику од деведесетих, када су многи сматрали да су главни задаци мисије НАТО далеко, сада поставља питање способности заштите територије Алијансе у Европи.

Такође је навео да је он "одлучан противник" да Немачка набави нуклеарно оружје, али је уверен у потребу јачања способности конвенционалног наоружања, преноси "Дојче веле".

Шолц је истакао да његова влада повећава трошкове одбране како би испунила циљ НАТО-а од два одсто БДП-а и упозорио да Русија прво треба да прекине сукоб  у Украјини ако жели да избегне распоређивање америчких ракета дугог домета у Немачкој.

Он је, међутим, додао да нуклеарно оружје није неопходно да би земља била безбедна.

Шолц је рекао да је важно побољшати опремљеност Бундесвера савременим оружјем, посебно да се развије нови европски систем противваздушне одбране (Јуропиан скај шилд).

"Тренутна ситуација је директна последица повлачења Русије из режима контроле наоружања. Немогуће је ослонити се на споразуме са Руском Федерацијом, јер их је она више пута кршила, посебно на споразуме о не-ширењу", поручио је немачки канцелар.

Подсетио је на посету Москви у фебруару 2022. и на разговоре са руским председником Владимиром Путином о евентуалним преговорима.

"Њега то није интересовало, јер је желео да започне рат, за који се дуго припремао", навео је Шолц не осврнувши се на признање Ангеле Меркел да су Мински споразуми представљали само параван како би се Кијев додатно наоружао.

image