Све је то од (доброг) вина: Зашто се говори о Камалином "проблему с алкохолом"

Гласине да је склона уживању наркотика америчка потпредседница је додатно подгрејала необичним тврдњама о пушењу марихуане

У покушају да се објасни често необично понашање потпредседнице САД Камале Харис, од неконтролисаног смеха до неразумљивих езотеричних изјава, поједини медији и корисници друштвених мрежа спекулисали су да би највероватнији кандидат демократа на предстојећим изборима у новембру могла да буде под дејством алкохола.

"Интернет је исмејао потпредседницу САД зато што је на наступу у Висконсину деловала као да је пијана", пренео је "Скај њуз Аустралија" када је у марту ове године Харисова одржала говор пред демократама у Висконсину заносећи се и говорећи отежано.

Прича о Камали и пићу, мећутим, сеже и мало даље. 

"Камала Харис је једини озбиљан кандидат који воли да попије, а њен укус за вина је одличан", гласио је наслов у "Сан Франциско хроникл" уочи председничких избора 2020. године. У чланку је специјалиста за вино истраживала потпредседницина омиљена вина, винарије и клубове љубитеља вина у којима је Харисова под псеудонимом била члан.

Године 2021. водитељ "Њузмакса" је рекао да је "чуо неке ствари" и да мисли да је потпредседници потребна помоћ због проблема са алкохолом.

"Потребна јој је помоћ. Она очигледно има, односно мислим да има проблем са дрогом или алкохолом. И заправо сам чуо неке ствари", поручио је водитељ.

Камалина љубав према пићу постала је након Бајденовог повлачења и својеврстан мим, па је тако и амерички милијардер Илон Маск поделио твит у коме се винска листа описује као "потенцијални кандидати за Камалиног подпредседника".

Сама Камала додатно је подгревала гласине да је склона измењеним стањима свести, али и уживању наркотика својим необичним тврдњама о пушењу марихуане.

Харисову су испрва нашироко критиковали због тога што је као тужилац "агресивно јурила и процесуирала" особе због марихуане (које су притом у већини случајева афроамериканци), писао је "Ју-Ес-Еј тудеј".

Тада је она почела да прича (измишљене) приче како је на колеџу "пушила траву уз Тупака и Снуп Дога", који у време када је Камала студирала заправо нису ни избацили прве албуме. 

Од када се кандидовала за председника 2020. године, Харисова је јавно позивала да се у САД однос према марихуани законски ублажи.

Харис је 2022. године на "незванични празник којим се слави трава", односно 20. април, позвала да се "промени приступ државе према марихуани".

"Нико не би требало да иде у затвор због пушења траве", написала је она тада на Иксу.