Свет

Украјина је земља са највећим буџетским дефицитом на свету

Кијев ради све како би обим подршке Украјини остао на истом нивоу као пре, али држава ипак има два пута веће расходе него приходе, потврдили су из Раде
Украјина је земља са највећим буџетским дефицитом на светуGetty © Chris McGrath / Staff

Украјина је земља која има највећи буџетски дефицит на свету, њени расходи су чак два пута већи од њених прихода, рекао је данас Павел Фролов, члан комитета Раде за буџетска питања.

"Наша ситуација је јединствена. Ситуација је комплексна, јер је рат веома скуп", поручио је он.

Како је објаснио, Украјина сваке године покушава да добије око 40 милијарди долара како би покрила социјалне трошкове, пензије, плате и тако даље, будући да се новац од пореза и остала средства шаљу војсци. Таква ситуација је од фебруара 2022, потврдио је он.

Фролов је, такође, данас у Ради рекао да Кијев ради све како би обим подршке Украјини остао на истом нивоу. 

ТАСС подсећа да Украјина већ другу годину заредом региструје рекордан буџетски дефицит и да рачуна да ће највећи део тог дефицита покрити на рачун подршке западних партнера. Ове године процењује се да ће дефицит износити 43,9 милијарди долара. Ипак, нови пакети подршке Кијеву сада се одобравају не тако лако као пре, већ после дугих дискусија, док из ММФ-а упозоравају да ће временом међународна подршка Украјини постајати све мања, те да би Кијев стога требало да "развије унутрашње ресурсе финансирања". 

image