Свет

Нетанјаху пред Конгресом позвао Америку да створе нови НАТО на Блиском истоку

Премијер Израела је захвалио Бајдену у име талаца на свему што САД ради како би они били ослобођени
Нетанјаху пред Конгресом позвао Америку да створе нови НАТО на Блиском истоку© Танјуг/AP Photo/Julia Nikhinson

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обратио се данас америчким конгресменима на заједничком заседању оба дома Конгреса и предложио да  Сједињене Америчке Државе створе нову алијансу на Блиском истоку сличну НАТО-у која ће бити усмерена против "претње из Ирана".

Свака земља у региону која нормализује односе са Израелом треба да добије позив да се придружи овом савезу, додао је израелски премијер и поручио да ће победом Израела у Гази и њеном "демилитаризацијом и дерадикализацијом" бити "сигурне будућности, просперитета и мира".

"Данас се састајемо на раскрсници историје. Наш свет је у немиру. На Блиском истоку, иранска осовина терора суочава се са Америком, Израелом и нашим арапским пријатељима. Ово није сукоб цивилизација. Ово је сукоб између варварства и цивилизације. Ово је сукоб између оних који величају смрт и оних који су посвећени животу. Да би силе цивилизације тријумфовале, Америка и Израел морају бити заједно", рекао је Нетанијаху који је пре говора добио овације обе странке у Конгресу, преноси "Си-Би-Ес њуз".

Нетанјаху је рекао да се интензивно ради на ослобађању талаца и захвалио актуелном америчком председнику Џозефу Бајдену у име талаца на свему што САД ради како би они били ослобођени.

"Нећемо стати док сви не буду код куће", рекао је премијер Израела.

Иначе, Нетенијаху је оштро критикован због високог броја палестинских жртава и суочава се са растућим унутрашњим и међународним притиском да постигне споразум са Хамасом како би осигурао ослобађање преосталих талаца у замену за привремени прекид борби.

Уочи Нетенјахуовог обраћања, стотине демонстраната окупиле су се у близини америчког Капитола да осуде рат Израела у Појасу Газе, а према писању АП полиција је била приморана да употреби сузавац.

Демонстранти су узвикивали: "Слободна, слободна Палестина" док су неки покушавали да блокирају улице око конгресног здања уочи Нетанјахуовог говора.

Полиција је објавила да су неки демонстранти постали "насилни" и да "нису послушали" наређења да се повуку са полицијске линије.

"Употребићемо сузавац против свих који покушавају да прекрше закон", наводи се у саопштењу полиције.

Нетанјаху је први светски лидер који се четири пута обраћао на заједничком заседању оба дома америчког Конгреса, последњи пут 2015. године када је покушавао да убеди законодавце да обуставе преговоре између Обамине администрације и Ирана о нуклеарном програму Техерана, преноси "Си-Би-Ес њуз".

image