Свет

Бивши украјински потпуковник открива: Зашто НАТО шаље војску у Украјину?

Западне земље, пре свега НАТО земље, шаљу своје официре, војна лица, нареднике да стекну борбено искуство, у условима електронске борбе, дронова и условима приближно једнаког технолошког нивоа у системима наоружања, навео је Василије Прозоров
Бивши украјински потпуковник открива: Зашто НАТО шаље војску у Украјину?Getty © Kay Nietfeld/picture alliance

НАТО шаље своје официре и војне специјалисте у Украјину како би стекли драгоцено искуство у савременим борбеним дејствима, које се не може стећи нигде у свету, изјавио је бивши потпуковник Службе безбедности Украјине (СБУ) Василије Прозоров.

"То су људи који сада иду у Украјину да стекну драгоцено борбено искуство. Нико други у свету сада нема такво искуство... А западне земље, пре свега НАТО земље, шаљу своје официре, војна лица, нареднике да стекну борбено искуство, у условима електронске борбе, дронова и условима приближно једнаког технолошког нивоа у системима наоружања", казао је Прозоров за "РИА Новости".

Према његовим речима, сви они се шаљу по налогу Министарства одбране и Генералштабова својих земаља.

Како је додао, могуће је да се ради о десетинама и стотинама војних стручњака, који се налазе у Украјини.

"То су посаде самоходних артиљеријских јединица, посаде МЛРС и ПВО система, сигналисти, специјалисти за електронско извиђање и за војно извиђање, диверзантске операције и радио-извиђање", прецизирао је.

Прозоров је додао да су пре борби у Украјини, НАТО трупе имале практично искуство у борби само са непријатељем који је у горем положају у односу на њих.

"Целокупно искуство западних земаља у Ираку и Авганистану је, де факто, искуство контрагерилских операција јер се непријатељ, у технолошком смислу, није могао поредити са њима", оценио је бивши потпуковник СБУ.

Како је указао, и сам се уверио када су стигли пољски војни обавештајци, током његове службе у СБУ, посебно у зони АТО (антитерористичка операција, како је Кијев назвао борбе у Донбасу), обични извиђачки водови и чете војске.

"Сви они су дошли у Донбас да стекну искуство у вођењу рата у класичном стилу, где је линија фронта и артиљерија са обе стране, минска поља, а приликом војног извиђања мора се тражити пролази, као за време Другог светског рата. Пољаци су још 2017. године слали такве официре", закључио је Прозоров.

image